Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

Woensdag, 18 januari 2017

Het grote moment was vanochtend vroeg aangebroken, Summer is vrij! Met een boot is ze ver de Noordzee op gebracht en daar is ze vanaf het dek vrijgelaten. Lees meer om de film te zien.

In alle vroegte vertrok de dierenarts van Pieterburen, Ana, samen met verzorger John en strandings coordinator Arnout vanuit Holwerd met een speciale boot. Ze hadden een bijzonder vrachtje bij zich: Summer.

Summer is vernoemd naar het duurzaamheidsinitiatief Summerlabb, een initiatief van Jan Douwe Kroeske, van waaruit deze samenwerking tussen Zeehondencentrum, Gasunie en NAM tot stand is gekomen. Bij deze unieke ‘Summer-expeditie’ werd het dier op weg naar huis geholpen door de nieuwe boot van de Amelandse firma Veltman, ‘de Runner’ die normaal wordt ingezet bij de offshore operaties van NAM.

Zadelrobben komen van nature voor in het Noordpoolgebied en Summer is dan ook vrijgelaten in een koude golfstroom vanuit waar ze de weg naar huis weer terug kan vinden. Deze koude golfstroom is een soort snelweg voor zeedieren die ze gebruiken tijdens het migratieseizoen.

Summer woog 63 kilogram toen ze gevonden werd in Den Oever en was ernstig verzwakt. Na 3,5 maand intensieve zorg is ze weer aangesterkt en op gewicht gekomen. Bij haar vrijlating woog ze 143 kilo.

De vrijlating ging razendsnel. Summer was duidelijk blij weer de zee in te kunnen en zodra de kist openging dook ze het water in. Ze zwom van de boot weg en liet zich een eindje verderop nog even zien. In het filmpje is het verhaal van Summer met de vrijlating te zien.

 

De boot voor de vrijlating van zadelrob Summer

De transportkist op de boot

Zadelrob Summer sprong meteen de zee in

< Terug naar dossier

Het verhaal van Summer

Hoe kan een zadelrob zover van huis raken en wat is daar aan vooraf gegaan? Het verhaal van Summer vertelt wat er gebeurd kan zijn en geeft meer informatie over de zadelrob.

Lees verder