Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

×

Waarschuwing

The form #20 does not exist or it is not published.

Zondag, 9 oktober 2016

Vandaag werd een zeldzame zadelrob opgevangen. Dit is zeer bijzonder, want deze dieren leven van nature rond de Noordpool. Het gaat om een vrouwtje dat ernstig verzwakt werd gevonden in Den Oever.

In eerste instantie werd de zadelrob gemeld bij dierenambulance Hollands Kroon. Aangezien zij een training hebben gehad in Pieterburen wisten zij meteen hoe te handelen en hebben zij het Zeehondencentrum ingeschakeld. Met vereende krachten werd de zeehond uit haar benarde positie op het Wad bevrijd.

In Pieterburen aangekomen bleek het om een ernstig verzwakt vrouwtje te gaan van zo’n 1,40 meter lang en slechts 60 kilogram. Zadelrobben van een dergelijke grootte horen toch in elk geval zo'n 160 kilogram te wegen, ze is dus ernstig ondervoed en verzwakt. De komende dagen zal haar toestand dan ook nauwlettend in de gaten worden gehouden door ons team van dierenartsen.

Zadelrobben danken hun naam aan het kenmerkende donkere “zadel” op hun rug. Als jong worden zij compleet wit geboren en worden daarom ook op grote schaal bejaagd in landen als Canada. Zij leven normaal gesproken rond de Noordpool. Deze zadelrob is dan ook om onbekende reden uit koers geraakt. Vroeger kwam het vaker voor dat deze dieren de Noordzee bezochten.

Zeehonden uit het Arctisch gebied kunnen het zeer besmettelijke zeehondenvirus bij zich dragen dat in 1988 en 2002 50% van de zeehondenpopulatie in Nederland het leven kostte. Het dier wordt daarom ook in quarantaine gehouden en zal nog niet te zien zijn voor publiek. Ze heeft de naam Harpie gekregen, afgeleid van de naam Harp Seal, de Engelse benaming voor een Zadelrob.

Zadelrob Harpie net binnengebracht bij het Zeehondencentrum in Pieterburen

Zadelrob Harpie wordt onderzocht bij binnenkomst

 Zadelrob Harpie wordt gevoerd bij binnenkomst

HELP HARPIE GROEIEN!
Harpie zal 100 kilo aan moeten komen voordat ze weer vrijgelaten kan worden. Dat betekent dat ze heel veel vis gevoerd zal krijgen. Een enkele portie voor een Gewone zeehond kost ongeveer 5 euro, de porties van Harpie zijn twee keer zo groot. Wil je haar helpen en een of meer porties vis doneren? Elk bedrag, groot of klein, is heel erg welkom en zal worden gebruikt voor de voeding van Harpie.

<< Terug naar dossier

Het verhaal van Summer

Hoe kan een zadelrob zover van huis raken en wat is daar aan vooraf gegaan? Het verhaal van Summer vertelt wat er gebeurd kan zijn en geeft meer informatie over de zadelrob.

Lees verder