Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

Maandag, 18 juni 2018

Een bijzondere melding komt binnen van een jonge Grijze zeehond in de buurt van Rottumeroog met een visnet rond de nek en een zender op de rug. Een schip van de Waddenunit schiet te hulp.

In de buurt van Rotummeroog heeft het schip De Harder van de Waddenunit (onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit) een Grijze zeehond aangetroffen met een visnet rond de nek. De bemanning weet het dier ter plaatse te bevrijden van het net. Maar de wond is erg diep en bloedt hevig, na overleg nemen ze de zeehond mee naar de Eemshaven waar de auto van het Zeehondencentrum klaar staat om het dier over te nemen.

De zeehond is een vrouwtje van ongeveer een half jaar oud. Bijzonder is dat dit dier een tracking device bij zich draagt. Dit zendertje is afgelopen winter op Helgoland door een internationaal onderzoeksteam geplaatst en via satelliet heeft het onderzoeksteam de zeehond steeds kunnen volgen.

Het zendertje was gelukkig niet de reden van de verstrikking. Het is klein genoeg en zo flexibel dat de zeehond er geen hinder van ondervindt of dat het kan blijven haken. Het visnet is verwijderd, het zendertje mag blijven want het onderzoeksteam wil haar graag blijven volgen.

Deze zeehond heeft de naam Irene gekregen. Haar wonden zijn inmiddels behandeld en ze ligt in een speciaal bad voor grotere zeehonden achter de schermen een beetje bij te komen. Zodra ze weer wat aangesterkt is wordt ze overgeplaatst naar een groter bassin waar ze ook voor het publiek te zien zal zijn.

De verwachting is dat Irene vrij snel weer terug naar zee kan.

18 098 02

18 098 03

18 098 01