Please let us know your name.
Invalid Input
Invalid Input
Please let us know your email address.
Invalid Input
Antispam vraag: welke 5 cijfers zie je staan?<br>
Invalid Input

Dinsdag, 12 december 2017

Inmiddels is de operatie al weer enkele dagen geleden en Joline maakt het goed. Er zijn twee tenen verwijderd en haar achterflap is gereconstrueerd door twee plastisch chirurgen. Waarschuwing: bevat foto's van de operatie.

Toen Joline aankwam in het Zeehondencentrum was het al duidelijk dat ze ernstig gewond was aan haar achterflap. Na het maken van röntgenfoto’s bleken er delen van haar teen te missen en een infectie tussen de botten te zitten. Dit soort infecties vormen een groot gevaar, omdat ze ook andere botten kunnen infecteren. Daarom is Joline afgelopen vrijdag geopereerd aan haar achterflap. Er zijn twee tenen verwijderd en daarna is de flap weer gereconstrueerd.

De ingreep is uitgevoerd door ons eigen veterinaire team, samen met de vrijwillige inzet van twee plastisch chirurgen en een andere ervaren dierenarts. Om de operatie te kunnen uitvoeren moest Joline onder volledige narcose worden gebracht. Dit is complex en niet zonder risico, omdat zeehonden een duikreflex hebben. Dat betekent dat ze hun ademhaling pauzeren en tijdens het duiken gebruik maken van de zuurstof die ze in hun bloed hebben opgeslagen. Als de hoeveelheid zuurstof opraakt, komt de zeehond weer boven water om te ademen. Hierdoor kunnen ze ruim een half uur onder water blijven! Maar, wanneer een zeehond onder narcose gaat, stopt het dier ook met ademhalen. Het probleem is dan, dat de zeehond geen seintje meer van het lichaam krijgt dat de zuurstofvoorraad opraakt. Daarom is narcose bij een zeehond nog gecompliceerder dan bij andere dieren of mensen.

De anesthesie (narcose) werd gedaan door ons veterinaire team, waarbij één teamlid continu bezig was de ademhaling van Joline te controleren, en een ander zuurstof toediende wanneer dat nodig was. Er zijn maar weinig dierenartsen die dit specialisme beheersen. Vorig jaar kon het veterinaire team dankzij onze donateurs een capnograaf aanschaffen. Dit apparaat meet de hoeveelheid CO2 in de uitgeademde lucht van de zeehond, en geeft aan wanneer er zuurstof toegediend moet worden. Dankzij dit apparaat is de risicofactor van narcose bij zeehonden enorm veel kleiner geworden.

Het chirurgisch team heeft Joline’s achterflap ter hoogte van de derde teen opengelegd om geïnfecteerd weefsel te kunnen verwijderen. Daarbij zijn twee tenen volledig weggehaald. Daarna is de flap gereconstrueerd en gehecht. Joline zal in de toekomst geen hinder ondervinden van deze kleine amputatie, want de chirurgen hebben de flap bijna helemaal intact weten te houden. Het team van het Zeehondencentrum is hen erg dankbaar en hebben grote bewondering voor hun werk. Zij doen dit vrijwillig, omdat ook zij een groot hart voor zeehonden hebben.

Na haar operatie is Joline overgebracht naar een zorgunit waar ze nog een tijdje intensieve zorg krijgt. Zodra ze voldoende hersteld is, zal ze naar een van de bassins kunnen worden overgeplaatst en ook voor bezoekers te zien zijn.

 

17 451 joline 12
Joline's achterflap bij aanvang van de operatie.

17 451 joline 10
De plastisch chirurgen voeren de reconstructie van de achterflap uit.

17 451 joline 13
Geïnfecteerd weefsel en botresten worden verwijderd.

17 451 joline 14
Met de hechtingen ziet het er direct al veel beter uit!

17 451 joline 11
Joline wordt wakker gemaakt.

17 451 joline 15
Joline is nu aan het herstellen in een zorgunit waar ze intensieve zorg krijgt, het gaat goed met haar.