Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

Dinsdag, 30 augustus 2016

Het gaat goed! De vacht op haar kop is al weer helemaal aangegroeid. Alleen haar wang en oog zien er nog steeds niet fraai uit. Het ziet er naar uit dat we toch nog moeten gaan opereren.

Er zit nog een enorme bult dood weefsel op haar oogbol. We hadden even hoop dat het een restant zou zijn van het beschadigde weefsel rondom haar oog maar helaas ziet het er naar uit dat ze haar oog niet kan behouden en dat we toch moeten gaan opereren. Opereren van zeehonden is altijd een ingrijpende gebeurtenis.

Wat zijn we blij dat we tegenwoordig over een capnograaf beschikken! In onze donateursnieuwsbrief vertelde dierenarts Ana hoe belangrijk deze machine is bij de operatie van zeehonden en dankzij heel veel fantastische donaties konden we dit jaar een capnograaf aanschaffen.

De capnograaf meet de koolstofdioxideconcentratie in de uitademingslucht van de zeehond wanneer het dier onder narcose is. Dit is heel belangrijk want een zeehond kan niet 'gewoon' onder narcose. Een zeehond heeft een duikreflex waardoor hij stopt met adem halen als hij langere tijd onder water gaat, daardoor kan een zeehond tot wel 40 minuten onder water blijven zonder adem te halen. Hij maakt dan gebruik van de zuurstof reserve dat hij in zijn lichaam kan opslaan. Als de zeehond weer zuurstof nodig heeft, gaat het weer boven water om te ademen.

Wanneer een zeehond onder narcose gaat, dan treedt deze duikreflex ook in werking. Maar omdat hij onder narcose is, zal hij geen aandrang voelen om weer te beginnen met ademen en kan het dier sterven. De dierenartsen moeten hem dan kunstmatig beademen gedurende de operatie en dat is niet zonder risico want zij moeten heel nauwkeurig bepalen wanneer het dier telkens zuurstof krijgt toegediend. Met de capnograaf wordt de beademing automatisch toegepast wanneer de concentratie van koolstofdioxide te hoog is in de uitademingslucht.

Het gebeurt wel eens vaker dat er een oog van een zeehond verwijderd moet worden, een zeehond kan zich ook prima redden met maar een oog. Maar elke operatie heeft risico's. Voor nu gaan we nog even aanzien wat het weefsel dat vastzit aan het oog precies gaat doen, dan heeft Miss Pirate nog wat meer tijd om aan te sterken wat alleen maar een voordeel zal zijn tijdens de operatie.

Zeehond Miss Pirate zwemt in de quarantaine

Zeehond Miss Pirate heeft beschadigd weefsel bij haar oogZeehond Miss Pirate van dichtbij in de quarantaine

 

 HELP MISS PIRATE
Gemiddeld kost de opvang en verzorging van 1 zeehond ongeveer 3.000 euro. Voor een zeehond als Miss Pirate ligt dat bedrag veel hoger. Je kunt haar helpen met een bijdrage. Elke gift, groot of klein, is heel erg welkom en zal worden gebruikt voor de voeding en medische kosten van dit zeehondje.