Dinsdag, 10 december 2019

Na de stormen in het weekend van 7 en 8 december staat het team klaar om pups in nood te helpen. De eerste melding komt binnen op 10 december en daarmee wordt Olaf binnengebracht in het Zeehondencentrum. Hij is de eerste pup van dit winterseizoen.

Olaf is een grijze zeehondenpup. Hij is de eerste pup die in deze winter door het Zeehondencentrum wordt opgevangen. Olaf is op 10 december gevonden op het strand van Vlieland. Hij was toen ongeveer 3 dagen oud.Vermoedelijk is hij geboren rond 7 december 2019, net toen er zware stormen over de Waddenzee raasden. De kans is groot dat hij daardoor van de hoger gelegen zandbanken is afgespoeld. Met zijn dikke witte vacht kan hij nog niet zwemmen en Olaf heeft heel veel geluk gehad dat hij op het strand van Vlieland terecht is gekomen, hij had zomaar kunnen verdrinken.

Strandgangers hadden een zeehond horen roepen en door de lokale vrijwilliger Willem werd hij al snel gevonden. Hij besloot om eerst te observeren, want er bestond de kans dat de moeder terug zou komen. Maar het was in de ochtend dus al snel duidelijk dat de moeder niet meer terug zou komen. Willem gaf Olaf de eerste hulp en zette hem daarna op de boot naar Harlingen. In Harlingen stond het team van het Zeehondencentrum klaar om Olaf op te halen. Direct bij aankomst in de haven is Olaf's temperatuur opgenomen, hij kreeg de nodige verzorging en vocht toegediend. Daarna kon hij aan het laatste stukje van zijn reis beginnen: naar Pieterburen.

In Pieterburen heeft Olaf vispap gekregen. Deze vette pap zorgt ervoor dat Olaf weer snel aansterkt. Olaf heeft ook een ontstoken oogje, daar heeft hij een zalfje voor gekregen. Hij is gemeten, gewogen en helemaal nagekeken. Daarna is hij overgebracht naar een fase-1 verblijf, dat is een verblijf voor dieren die intensieve zorg nodig hebben. Olaf heeft zijn buikje vol en kan nu uitrusten van zijn avontuur.