Please let us know your name.
Invalid Input
Invalid Input
Please let us know your email address.
Invalid Input
Antispam vraag: welke 5 cijfers zie je staan?<br>
Invalid Input

Woensdag, 25 juli 2018

Wij hebben goed nieuws! Aankomende zondag is de dag dat Pupart wordt vrijgelaten. Na meer dan twee maanden in de opvang gaat Pupart over een paar dagen terug naar zee. Op 29 juli is het voor Pupart zover!

Op die laatste dag wordt nog een laatste gezondheidscheck gedaan. Als Pupart 'goed gekeurd' is mag hij op deze dag terug naar zee. Dit zal de eerste keer zijn dat hij zelfstandig zal leven in de Waddenzee. Hij kwam namelijk als pup bij ons binnen en zal het nu in zijn eentje moeten doen.

Dit is ook zoals het hoort; een moeder blijft maar vier weken bij haar pup en gaat dan weg. In deze maand leert een pup niet van zijn moeder hoe hij op vis moet jagen. Dit is een natuurlijk instinct dat zeehonden hebben. Daarom kan Pupart zonder zijn moeder in zee overleven.

Wekelijks controleren verzorgers de gezondheid van de zeehonden. In de laatste fase worden ook foto’s gemaakt van het vlekkenpatroon van een zeehond. Dit is onderdeel van het onderzoek van wetenschappers Marga Mendez Arostegui en Beatriz Rapado Tamarit. Zij doen onderzoek naar gedrag van zeehondenpups in de Dollard.

Wist je dat het vlekkenpatroon voor elke zeehond uniek is? Het is eigenlijk een soort vingerafdruk voor zeehonden. Marga en Bea observeren sinds 2015 zeehondenmoeders en pups in de Dollard en maken foto’s van deze dieren. Met behulp van een speciale software kunnen zij zeehonden identificeren. Zo herkennen zij zeehonden in het wild die in de opvang zijn geweest, of juist andersom. Hieronder zie je twee foto’s die van Pupart zijn genomen voor het onderzoek: een foto van zijn rechterzijde en een foto van zijn kop.

DSCN9497

DSCN9502

 DSC06513