Please let us know your name.
Invalid Input
Invalid Input
Please let us know your email address.
Invalid Input
Antispam vraag: welke 5 cijfers zie je staan?<br>
Invalid Input

Deze zeehonden komen in Fase 3 vanuit een Fase 2 bad. Zij hebben bijna het hele opvangproces achter de rug. In dit bassin sterken ze nog een klein beetje verder aan totdat ze klaar zijn voor de vrijlating.


Waarom ligt er zoveel vis op de bodem?

Alle zeehonden in dit bad kunnen al zelf eten. Twee keer per dag wordt er een grote hoeveelheid vis in het bad gegooid. De zeehonden eten meestal niet alles in één keer op, daarom zie je hier vaak nog vissen op de bodem liggen.


Zwemmen de zeehonden in zeewater?

Het water in de bassins is leidingwater. Het wordt wel met wat zout vermengd. De grote bassins worden iedere week geleegd en schoongemaakt. Het water stroomt dan niet het riool in, maar wordt schoongemaakt in ons waterzuiveringssysteem. Zo verspillen we zo min mogelijk water.


Waar is de hijskraan voor?

Op de dag van de vrijlating worden de zeehonden in zware, houten kisten geladen. De zeehond en de kist samen wegen behoorlijk zwaar! Ze worden met de hijskraan uit het bassin getakeld.


De bananenhouding

Zie je een zeehond in deze houding liggen? Dat is een goed teken! Alleen gezonde zeehonden kunnen hun lijf in deze houding houden. Waarom ze dit doen? Ze houden hun lijf warm door een dikke speklaag. Deze speklaag zit niet rondom de flappen en de kop, daarom willen ze die lekker warm en droog houden en houden ze deze lichaamsdelen van de grond.

Zeehond in de bananenhouding in fase 3 van de zeehondenopvang in Zeehondencentrum Pieterburen


Wanneer worden de zeehonden vrijgelaten?

De verzorgers en dierenartsen wegen de zeehonden hier elke week.  Ze controleren dan ook de algehele gezondheid van de zeehonden. Er wordt een vrijlaat datum gepland als de dieren volledig vrij zijn van medicatie, geen verwondingen of ziektes meer hebben en goed op gewicht blijven.