Skip to main content

Zeehond in de onlanden

Hé? Wat zien we daar nou? Een zeehond in De Onlanden?

Een ruime week was een zeehond in Drenthe aan het vertoeven. Het dier werd eerst gespot in het Peizerdiep. Dat was natuurlijk al heel bijzonder! Enige tijd daarna was hij neergestreken in natuurgebied De Onlanden. Doordat hij veel op het droge lag, is het ons gelukt hem vanaf een behoorlijke afstand goed op de foto te krijgen. En wat blijkt: het is een oude bekende van ons!

De zeehond heeft een tag met nummer 20-115. Zo wisten we dat het zeehond Thor is. Naast het tag-nummer is dit ook nog eens bevestigd door onze onderzoekers Bea, Marga en Eva. Door hun Forschung in de Dollard is namelijk iedere zeehond die in het centrum heeft gezeten op de foto gezet en door middel van hun vlekkenpatroon te identificeren.

zeehond thor in de onlanden

Een zeehond in in zoetwater

Zeehond Thor maakte het goed in De Onlanden. Er was dan ook geen reden om hem te verplaatsen. Het Zeehondencentrum heeft goed contact met de boswachters van het gebied. Zolang het goed gaat met Thor, vinden beide instanties het een waardevolle aanvulling voor het gebied. En bovenal een teken dat het goed gaat met de natuur in de Onlanden! Na een aantal dagen was er geen spoor meer van Thor te bekennen. Hij moet zijn weg zelf hebben teruggevonden.

Thor zat eerder in de opvang

Thor heeft in 2020 bij ons in de opvang gezeten. Op 25 juni 2020 werd hij als pup van nog geen week oud verweesd aangetroffen in Friesland. Zijn moeder bleek na observatie niet meer terug te keren en daarom is er toen besloten hem op te vangen in Pieterburen. Op 14 oktober is hij weer vrijgelaten in de Waddenzee vanaf de Kuipersplaat. De naam Thor kreeg hij van de mensen die hem adopteerden.