Skip to main content

Het Zeehondencentrum slaat alarm om gekwelde pups

Van selfies tot stenen gooien, zeehondenpups vinden nergens rust

Zeehondencentrum Pieterburen heeft de afgelopen twee weken veel te veel gevallen meegemaakt van verstoorde zeehondenpups. In de afgelopen weken zijn er 33 zeehondenpups opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. Hiervan zijn 10, een derde van alle gevallen, aantoonbaar door acties van het publiek in de opvang terecht gekomen. Het centrum benadrukt nogmaals dat door het in 2020 getekende Zeehondenakkoord dit strikt verboden is.

Laatst geupdate op 01-08-2023

Het Zeehondencentrum Pieterburen slaat alarm vanwege het grote aantal verstoorde zeehondenpups dat ze tot zo ver heeft moeten opvangen. Het centrum heeft dit seizoen in korte tijd 33 pups opgevangen, waarvan maar liefst in 10 gevallen acties van omstanders de directe aanleiding tot opvang waren. Ter vergelijking: in 2022 ging het om respectievelijk 19 opgevangen dieren, waarvan 3 door verstoring. Waarschijnlijk speelt dit jaar het warme weer mee dat er meer mensen op de stranden zijn, maar hun gedrag van sommige mensen rondom zeehonden laat ernstig te wensen over. Het gaat dan van selfies maken, zeehonden aaien, huisdieren in de buurt laten komen, tot zelfs stenen gooien naar de dieren. Deze verstoring zorgt ervoor dat de moeder niet meer terug komt, waardoor de hulpeloze pup alleen achterblijft. Wordt deze niet opgevangen, dan is de kans groot dat het overlijdt.

“Vanuit dierenwelzijn vindt het Zeehondencentrum Pieterburen dit bijzonder kwalijk”

Niek Kuizenga.

Gevaar voor mens en dier

Bovendien is het aanraken van zeehonden, zelfs de kleine pups, niet zonder gevaar. Het zijn de grootste roofdieren van Nederland. Zeehonden hebben een krachtige beet die bij mensen tot heftige ontstekingen kan leiden. Een zeehondenbeet moet met speciale antibiotica behandeld worden. In twee gevallen werden pups in de armen van kinderen geplaatst voor een foto. Een groot risico voor zowel mens als dier.

Zeehondenakkoord

Op 4 juni 2020 is het Zeehondenakkoord getekend en van kracht gegaan. Dit akkoord moet het opvangen van zeehonden voorkomen, door meer te werken met observatie en verplaatsing. Zo komt het bij pups vaker voor dat deze uren alleen liggen, wanneer de moeder op jacht is. Dit is ook gebleken uit eerder gedragsonderzoek naar zeehonden(moeders) in de Dollard. Pups liggen soms tot wel 8 uur alleen, zonder nadelige gevolgen. Een alleen liggende pup is dus niet altijd in nood en moet met rust worden gelaten. Tenslotte is in het akkoord ook opgenomen dat voor de veiligheid van het dier, maar ook die van de mens, het verboden is om zelf actie te ondernemen. Enkel gecertificeerde zeehondenwachters mogen dit en staan in nauw contact met het opvangcentrum in wiens gebied zij actief zijn. Het is aan de opvangcentra om te bepalen of een zeehond al dan niet moet worden opgevangen.