Plastic heeft grote gevolgen voor al het leven in de zee, waaronder voor zeehonden. Steeds vaker komt het voor dat zeehonden verstrikt raken in visnetten en bij ons in de opvang terecht komen. Daarnaast wordt het eten van zeehonden ook vervuild; vissen zien plastic aan als eten en krijgen zo plastic binnen. Speciaal om deze problematiek aan te kaarten, organiseert Atelier Jutvogel in de zomer - gratis - workshops bij ons in het Zeehondencentrum.

Kom Jutvogels maken in het Zeehondencentrum

Atelier Jutvogel is gevestigd in het dorp Wierum aan de Waddenzee en maakt Jutvogels. Jutvogels worden gemaakt door de zee en spoelen dagelijks aan op stranden overal ter wereld. Ze zitten verborgen tussen visnetten, touw, schelpen, zeedieren en wrakhout. Jacintha van Beveren, eigenaar van het atelier en kunstenaar, neemt je mee in haar indrukwekkende verhaal en tijdens haar workshop maak jij zélf een Jutvogel. Elke Jutvogel is daardoor uniek! De workshop duurt ongeveer 1 uur, meedoen is gratis, en je mag jouw eigen gemaakte Jutvogel mee naar huis nemen.

Voor wie?

De workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar, maar natuurlijk mogen ook volwassenen deelnemen.

Wanneer?

De workshops worden gegeven bij het Zomerpaviljoen van Zeehondencentrum Pieterburen, op de volgende dagen en tijden:

  • Vrijdag 12 augustus van 13:00-15:00
  • Maandag 15 augustus van 13:00-15:00
  • Maandag 22 augustus van 13:00-15:00

Jutvogel workshop minJutvogel minElke Jutvogel is uniek

OVER JUTVOGEL

Jancintha van Beveren is niet “zo-maar” een fotograaf, maar opgeleid aan de Fotovakschool Amsterdam met workshops gelopen bij de wereldberoemde fotograaf Frans Lanting op de Galapagos eilanden en Santa Cruz.
Ze is begonnen in Winterswijk, vervolgens via Nijmegen, Eindhoven, Delft, Galapagos  (Equador), Scheveningen, Blokzijl en ongeveer drie jaar geleden in Wierum neergestreken - om in vogeltermen te spreken. Ze specialiseerde zich in vogelfotografie, o.a. “vogels met  een achtergrond”. Ze maakte foto’s in Parijs, Chicago, San Francisco, Scheveningen, Luxor (Egypte”) , Poso ”Sulawesie”, Indonesië en de Galapagoseilanden, waar ze 15 maanden woonde en werkte voor het onderzoeksinstituut Charles Darwin.
Jacintha doolt het liefst door een stad of langs de vloedlijn op zoek naar een mooie achtergrond om juist die ene vogel vast te leggen.
Vooral afvalplastic wat ze overal ter wereld vooral langs de vloedlijn aantrof en waar vooral veel vogels het slachtoffer van worden, trof haar en toen ze na een storm op het strand bij Scheveningen thuisgekomen uit haar tas veel verzameld afval haalde, leek dat op een vogel, een prachtig door de zee gemaakte vorm. Nu was ineens haar titel Jutvogel geboren. 
EXPOSITIE: VAN VOGELS TOT JUTVOGELS, FOTOGRAFIE EN MIXED MEDIA
 
Naast dat Jutvogel workshops geeft in het Zeehondencentrum, is er ook een bijzondere expositie te zien in de Museumerk:
 
Locatie: Museumkerk “Eben-Haëzer”, Haadstrjitte 17, Wierum
Datum: vanaf  2 juli t/m zondag 31 juli, iedere zaterdag -en zondagmiddags van 13.00 tot 17.00 uur.
Toegang: gratis.