Skip to main content

Ontdek wat we doen

In 50 jaar tijd zijn wij uitgegroeid tot hét zeehondenziekenhuis van Europa en een internationaal kennisinstituut. Wetenschap is onze leidraad. We doen onderzoek naar de zeehond en zijn leefgebied. Daarmee focussen we op preventie. We beschermen de zeehond in het wild door problemen te voorkomen en dragen zorg voor het behoud van de Waddenzee. Nu en in de toekomst. En onze kennis? Die delen we met iedereen die het maar horen wil. Wereldwijd. Dit is wat we doen.

Emmer vis en zeehonden
zeehondenziekenhuis operatie van een zeehond

Zeehonden-ziekenhuis

Nergens anders in Europa is de zorg voor zeezoogdieren zo geprofessionaliseerd als in ons centrum. Met onze nauwkeurige protocollen en vergevorderde specialistische kennis over zeehonden, zijn we hét zeehondenziekenhuis van Europa. We kijken niet alleen naar het individuele dier, maar ook naar hun leefomgeving. Hoe wij te werk gaan? Dat laten we je heel graag zien.

Preventie

Elke dag zetten wij ons in om te voorkomen dat zeehonden in de problemen komen. Het landelijke opvangbeleid verschuift dan ook langzaam maar zeker naar “voorkomen als het kan, opvangen als het moet”. Want voorkomen is beter dan genezen. Zeehondenwachters zijn hierin ontzettend belangrijk. Zij zijn onze oren, ogen én stem aan de kust.

Ontdek preventie van zeehondenopvang

zeehond in de waddenzee tijdens vrijlating

Leer meer over onze zeehondenwachters

zeehonden worden vrijgelaten dit is wat we doen
rontgenfoto van een zeehond

Kennisinstituut

Zeehondencentrum Pieterburen is een kennisinstituut. Dankzij onderzoek kunnen we onze patiënten de beste zorg bieden. Daar stopt het niet, we kijken verder. We krijgen inzicht in hoe het met de (Wadden)zee en haar bewoners gaat. Deze gezondheid kan iets vertellen over onze eigen gezondheid. De kennis en resultaten die we hier verzamelen zijn van onschatbare waarde. Daarom delen we dit met iedereen.