Skip to main content

Over het Zeehondencentum

Met man en macht voorkomen we dat zeehonden in de problemen komen. Raakt een zeehond toch in nood? Dan krijgt deze verzorging, deels achter de schermen, deels zichtbaar voor onze bezoekers.

Scholeksters Waddenzee
Volwassen grijze zeehond in opvang

Wat we doen

Er is geen andere plek in Nederland waar op eenzelfde manier een internationale campus voor studenten en wetenschappers, noodopvang van wilde dieren, onderzoek en bezoekers samengaan. Onze aanpak en werkwijze is uniek. En dat doen we zonder subsidies of financiële overheidssteun: we zijn compleet afhankelijk van donaties, giften en entreegelden. Voor die steun zo we zo ontzettend dankbaar!

Het team

Onze drijvende kracht? Dat is ons team. Van gespecialiseerde dierenartsen en ervaren zeehondenverzorgers tot internationale vrijwilligers en gepassioneerde medewerkers in ons bezoekerscentrum. En de mensen achter de schermen niet te vergeten natuurlijk!

Internationaal team

Contact

Heb je een vraag? Misschien staat het wel tussen onze veelgestelde vragen. Maar onze collega’s staan ook elke dag voor je klaar om je verder te helpen. Dat kan door te bellen of te mailen.

Onze contactgegevens op een rijtje

Boottocht

Bekijk onze veel gestelde vragen

Neem contact op

Sinds 1971

Zeehondencentrum Pieterburen heeft een rijke geschiedenis. Al meer dan 50 jaar geleden startte Lenie ’t Hart het Zeehondencentrum in Pieterburen. Dat deed ze met een ingegraven teiltje in haar achtertuin. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot hét zeehondenziekenhuis van Europa en een internationaal kennisinstituut met meer dan 40 medewerkers.

Lenie 't Hart met zeehonden
Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Werkplaats van de Wadden

Zeehonden staan in de Waddenzee aan de top van de voedselketen. Dat maakt dit dier één van de graadmeters van het gebied. De Waddenzee zien we als graadmeter voor het totale ecosysteem, waar wij als mens ook deel van uitmaken. En we willen natuurlijk dat het daar goed mee gaat. Daarom is het belangrijk om in de toekomst onze eigen relatie met de natuur, en dus ook met het Waddengebied, te verbeteren. Dat gaan we doen in Lauwersoog. In de Werkplaats van de Wadden. Doe je mee?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wanneer de zeehonden voldoende zijn aangesterkt of hersteld, bepalen de dierenartsen wanneer ze weer vrijgelaten kunnen worden.