Skip to main content

Onze geschiedenis

Meer dan 50 jaar Zeehonden-centrum

Het Zeehondencentrum kent een rijke geschiedenis. In 2021 vierden we ons 50-jarig bestaan! Een soms roerige tijd, waarin ontzettend veel is gebeurd. Zo is het gelukt om de zeehondenpopulatie in de Waddenzee te redden, die destijds zeer werd bedreigd, zijn we uitgegroeid tot hét zeehondenziekenhuis van Europa met veel kennis en kunde en werken we vandaag de dag met zeehondenwachters langs de Nederlandse kust. En daar zijn we best wel een beetje trots op.

Meer dan 50 jaar zeehondenopvang
Lenie 't Hart met zeehonden

Lenie ’t Hart

De naam Lenie ’t Hart is onlosmakelijk verbonden met Zeehondencentrum Pieterburen. Het ingegraven teiltje in haar achtertuin groeide uit tot hét zeehondenziekenhuis van Europa. Toch is Lenie inmiddels niet meer betrokken bij het centrum. Wat zij heeft neergezet en hoe ze dat heeft bereikt, daar vertellen we je graag meer over.

MSC ZOE

Kun je je een strand vol My Little Pony’s voorstellen?  MSC Zoe is een van de grootste rampen in de Nederlandse geschiedenis. Stranden vol met spullen, piepschuim en ander plastic afval. Nu nog steeds zijn de sporen van deze ramp aan de kusten rondom de Waddenzee te zien. Samen met een groot team van vrijwilligers is het Zeehondencentrum een grootschalige schoonmaakactie gestart.

Opruimactie containerramp MSC Zoe
Walrus in Pieterburen

Dwaalgasten en andere bijzondere gevallen

In Nederland leven twee soorten zeehonden: de gewone en de grijze zeehond. Toch zijn dat niet de enige soorten die het Zeehondencentrum de afgelopen 50 jaar heeft opgevangen. Zo werd in 1981 walrus Snørre opgevangen en hadden we in 2017 een zadelrob in de opvang! Maar ook hebben we veel bijzondere verhalen meegemaakt met gewone en grijze zeehonden.