Skip to main content

Zeehonden vrijlaten

Geen enkele zeehond blijft permanent in de opvang. Eenmaal hersteld, dan brengen we de dieren naar daar waar ze horen: de Waddenzee. Een onvergetelijke ervaring.

Zeehonden vrijlaten is een van de mooiste momenten van ons werk. Na maanden herstel zijn de dieren er eindelijk klaar voor om weer terug naar huis te keren, naar de Waddenzee. Het is ontzettend bijzonder om te zien hoe een zeehond uit de vrijlaatkist komt en voorzichtig de omgeving verkent. De een wacht rustig af, de ander schiet als een speer het water in. Iedere vrijlating is uniek en memorabel. En jij kan daarbij zijn!

Zelf een zeehond vrijlaten? Boek nu tickets!

Wanneer de zeehonden voldoende zijn aangesterkt of hersteld, bepalen de dierenartsen wanneer ze weer vrijgelaten kunnen worden.

Zeehonden vrijlaten

Ticketprijzen vrijlating

Volwassenen €75
Kinderen (tot 12 jaar) €65

Alle leeftijden zijn welkom op ons schip. Toch zijn er een aantal dingen goed om te weten:

 • Het is niet mogelijk om een kinderwagen mee te nemen aan boord. Wil je graag jouw baby meenemen met een vrijlating? Dan adviseren we om een draagzak te gebruiken.
 • De boot is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Houd er alleen wel rekening mee dat het niet mogelijk is om met de rolstoel op de zandbank te komen. Je zult dan aan boord blijven om vanaf het water de vrijlating te zien.

Duur en programma zeehonden uitzetten

We vertrekken met de boot vanuit de haven van Lauwersoog. Vanaf daar varen we naar een zandbank in de zee.

Hoe laat de boot vertrekt is afhankelijk van de stand van het water. De ene keer vertrekken we ’s ochtends, de andere keer ’s avonds. Gemiddeld duurt een vrijlating drie uur. Dit is onder andere afhankelijk van weersomstandigheden en hoe snel de zeehonden de zee in trekken. Bij goed weer is er ook tijd om over de zandbank een kleine wandeling te maken.

Ga mee zeehonden vrijlaten

Eten en drinken aan boord

Je mag zelf broodjes, snacks en drinken meenemen. Aan boord hebben we ook koffie en thee en een bekertje ranja voor de kinderen. Je bent welkom om zelf eten en drinken mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat er geen ruimte is voor een volledige picknick op de boot. Mocht je zelf je eten zijn vergeten, dan is er tegen betaling ook iets voor de kleine trek beschikbaar op het schip.  

Bestellen van tickets

 1. Kies de datum waarop je mee wilt gaan (blauw vierkantje)
 2. Klik op “Zeehonden vrijlaten”
  Let op: klik niet op ’toegangstickets’, dat zijn tickets voor een bezoek aan het Zeehondencentrum).
 3. Kies Vaartocht met Zeehonden Vrijlaten en voeg ze toe aan je winkelmandje
  Let op: wanneer het niet mogelijk is tickets te selecteren, is de tocht helaas uitverkocht.
 4. Klik op “bestelling afronden”.
 5. Je ontvangt na betaling je tickets per email.

Op de hoogte blijven?

Zijn er even geen tochten gepland of zijn ze volgeboekt en wil je graag een keer mee? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt als eerste bericht zodra we weer uitvaren!

"*" geeft vereiste velden aan