Skip to main content

Werelderfgoed-centrum

In 2023 zijn we begonnen met de bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) in Lauwersoog, dat we in het voorjaar van 2025 feestelijk zullen openen. Een spiksplinternieuw gebouw, waar we niet alleen ons werk mogen voortzetten, maar ook mogen uitbreiden. Want zeg je zeehond, dan zeg je Zeehondencentrum Pieterburen. Maar zeg je ook Waddenzee en het gehele ecosysteem? In 50 jaar hebben we veel bereikt. We hebben veel geleerd over de zeehond, maar weten we ook zoveel meer over haar leefomgeving, het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. De Waddenzee zien we als graadmeter voor het totale ecosysteem, waar wij als mens deel van uitmaken. En we willen natuurlijk dat het daar goed mee gaat. Daarom is het ook zo belangrijk om in de toekomst onze eigen relatie met de natuur te verbeteren. Doe je mee?

UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee

Het Werelderfgoed Waddenzee is het grootste aaneengesloten getijdengebied van de wereld. Een uniek gebied dat als enige van ons land de status van UNESCO Natuurlijk Werelderfgoed heeft. In het Waddengebied kun je bij uitstek ervaren hoe waardevol, complex en uitdagend de relatie van de mens met de natuur is. Onze unieke werkwijze, kennis en 50 jaar aan ervaring in de zeehondenopvang en -zorg nemen we mee naar Lauwersoog. Daarmee gaan we bouwen aan een nieuwe en betere bewustwording van de relatie tussen mens en natuur. En we nodigen je uit om samen met ons aan deze relatie te werken. Nieuwsgierig? Op de projectwebsite van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee leer je meer over het nieuwe centrum en kun je alvast een beetje van de sfeer proeven.  

Pieterburen als inspiratiebron en startpunt

Voor de ontwikkeling van het Werelderfgoedcentrum hebben we ons uiteraard laten inspireren door onze eigen campus in Pieterburen en door de Waddenloods in Lauwersoog, een loods voor visserij en onderzoek. Op beide plekken komen studenten en andere geïnteresseerden samen om in de praktijk te leren van dierenartsen, biologen en ecologen. Deze studenten ontwikkelen vaak een bijzondere en blijvende band met deze plek, waar ze zo intensief samenwerken aan het welzijn van zeedieren en hun leefgebied. Datzelfde gevoel wil het Werelderfgoedcentrum haar bezoekers geven: voor even deel zijn van de gemeenschap die zich bezighoudt met de gezondheid van de Waddenzee. Daarom is er in het Werelderfgoedcentrum geen “voor” en “achter” de schermen. Als bezoeker maak je kennis met de mensen die er werken, en met het werk dat ze doen.

En natuurlijk beginnen we daar vanaf nu al mee. De verhuizing staat gepland in 2025, tot die tijd blijven we in Pieterburen. Maar onze reis is allang begonnen! Tijdens het laatste jaar Pieterburen gaan we in onze programmering en activiteiten ons meer bezig houden met (actuele) thema’s die spelen rondom de Waddenzee. Kom jij dit laatste jaar langs? Dan leer je nog steeds over het grootste roofdier van Nederland. Maar wie weet wat je ook ontdekt over zijn leefgebied!

Achterstallig onderhoud

Pieterburen is een prachtige plek. We hebben hier ons mogen ontwikkelen tot hét zeehondenziekenhuis van Europa. Wie had 50 jaar geleden gedacht dat we dit kleine dorp in Groningen zo op de kaart zouden zetten? Met veel trots kijken we naar onze geschiedenis en ontwikkeling. Maar we moeten ook realistisch zijn. Ons werk kunnen we toekomstgericht helaas niet voortzetten in Pieterburen. De huidige faciliteiten lijden onder achterstallig onderhoud. Het gebouw is zo verouderd dat het opknappen hiervan te kostbaar is.

Daarbovenop past een verbreding van ons werk – naar de zeehond én zijn leefomgeving – niet meer in het huidige bezoekerscentrum. Er is zoveel te vertellen, maar we hebben er de ruimte niet voor. Bovendien willen we niet alleen vertellen, maar willen we jou ook betrekken bij alles wat we doen. En dat is onmogelijk in ons huidige gebouw. Het maakt de bouw van een nieuw pand noodzakelijk. En hoe mooi is het, dat deze bij het knooppunt van de Waddenzee en de mens komt te staan, in de haven van Lauwersoog?  

Dankbaar voor je steun

In de afgelopen jaren hebben we enorm veel steun van jullie mogen ontvangen, op zoveel verschillende manieren. Door op bezoek te komen en het weer te vertellen aan je vrienden, je favoriete zeehond te adopteren, ons online te volgen of een van de vele andere manieren. Daar zijn we erg dankbaar voor, want we kunnen ons werk niet doen zonder jullie. En dat geldt ook voor ons werk in het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. De financiering voor het gebouw hebben we rondgekregen met dank aan vele partijen. Maar de dagelijkse werkzaamheden blijven, net als hier, doorgaan. We hopen dan ook dat je net zo enthousiast bent over onze toekomst als wij, en dat je ons blijft steunen, ook in Lauwersoog. Door langs te komen als we open gaan, donateur te worden of door je nu al vast op de Werelderfgoedcentrum Waddenzee nieuwsbrief te abonneren.

  • WEC
  • WEC
  • WEC
  • WEC
  • WEC
  • WEC