Zeehonden in Nederland

In Nederland leven twee soorten zeehonden, de Gewone zeehond  (Phoca Vitulina) en de Grijze zeehond  (Halichoerus Grypus). De Gewone zeehond kom je vooral tegen in de Waddenzee en de zuidkant van de Waddeneilanden, soms maken ze wel eens een uitstapje naar o.a. het IJsselmeer en rivieren.  De Grijze Zeehond leeft vooral in de Noordzee en kun je tegenkomen aan de noordkant van de Waddeneilanden. Beide soorten zie je ook regelmatig langs de Noordzeekust van Nederland, BelgiĆ« en Frankrijk.

De Gewone zeehond is in Nederland de meest voorkomende zeehond en in Zeehondencentrum Pieterburen worden dan ook veel van deze soort gerehabiliteerd. Over de Gewone zeehond is vrij veel bekend, omdat deze wereldwijd een veelvoorkomende soort is.

De Grijze zeehond is de grootste zeehondensoort in Nederland. Wat veel mensen vaak niet beseffen is dat het tevens het grootste roofdier van Nederland is. De wetenschappelijke naam, Halichoerus grypus, betekent haakneus varken van de zee, een naam die goed bij het dier past, omdat de neusgaten opvallend groot en rond zijn. Grijze zeehonden zijn de enige soort binnen het geslacht Halichoerus, dit maakt hen dus uniek!

In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden. Maar daarnaast is het ook een uniek natuurgebied. Het Waddengebied loopt van Nederland, naar Duitsland en eindigt in Denemarken.

Zeehonden leven in zout water. Toch maken ze soms een uitstapje naar zoet water omdat ze ook best zoetwatervis lusten. In sommige gevallen gaan ze heel ver landinwaarts en er zijn meldingen bekend van zeehonden in de Utrechtse gracht, het Schildmeer en in de grote rivieren. Zeehonden zijn slim, ze vinden meestal hun weg terug wel weer. 

Geschreven door:
Aline Joustra, student Kust en Zeemanagement (Van Hall Larenstein)
Wolter Stam, Marien Bioloog
Renee Hoogland. Hoofd Educatie, Zeehondencentrum Pieterburen

Beeld van o.a.:
Sergio Izquierdo Bloemen
IUCN Redlist