Zeehonden weetjes

We krijgen veel vragen over zeehonden die over van alles kunnen gaan. Van waarom grijze pups wit zijn tot of een zeehond zout water drinkt. Deze vragen beantwoorden wij altijd graag en daardoor zijn er heel veel leuke zeehonden weetjes die we voor je verzameld hebben en die je hier terug kunt vinden.

zeehond eet haringAlle zeehonden die hersteld zijn na een periode van opvang, worden altijd weer vrijgelaten in hun natuurlijke leefomgeving. Omdat het wilde dieren zijn, proberen we de opvangperiode zo kort mogelijk te houden. Hoe korter ze bij ons zijn, hoe beter het voor hen is. De zeehonden die wij opvangen hebben vaak een ondergewicht en zijn verzwakt door ziekte of verwonding. Het is belangrijk dat de voeding die wij ze geven ervoor zorgt dat ze snel weer op krachten komen. Daarvoor is een ‘dieet’ nodig van veel vet. Haring is een vis die dat in grote hoeveelheden bevat. De haringen die wij voeren komen uit de vriezer en worden ontdooid voordat ze aan de dieren gegeven worden.

In de natuur is het voor een zeehond niet gebruikelijk om niet bewegende vis te eten, het kan dan even duren voordat ze gewend zijn aan de ontdooide vis. We proberen altijd eerst of een dier zelf de vis wil eten, als dat niet meteen lukt dan voeren we met de hand. Haring is een gladde en stevige vis waardoor deze gemakkelijk te voeren is. Een zeehond in de laatste fase van opvang (fase 3) eet gemiddeld zo’n 5 kilo haring per dag.

hoe slapen zeehondSommige zeezoogdieren kunnen de helft van hun hersenen wakker houden terwijl de andere helft slaapt, maar zeehonden hebben de bihemisferische slaap van hun terrestrische voorouders behouden. Moeilijke woorden, maar het betekent dat soorten als grijze en gewone zeehonden hun hersens volledig moeten "uitschakelen" om te kunnen slapen (net als honden of mensen), en het gebeurt ongeacht of ze op het land of in het water slapen.

Er is echter nog heel weinig bekend over de slaapduur bij zeehonden. Een zeehond die onder water slaapt, moet bijvoorbeeld regelmatig wakker worden om boven water te komen zodat hij kan ademen. Dan maakt het moeilijk om te bestuderen. Een onderzoek waarbij zadelrobben van 3 tot 5 maanden oud werden geobserveerd, toonde aan dat ze gemiddeld 6 uur per dag op het land sliepen, terwijl volwassen Kaspische zeehonden ongeveer 4 uur per dag sliepen.

drinkenzeehondenVooral in de winter wordt ons vaak gevraagd of de zeehonden in verwarmd water zwemmen. Het antwoord is eigenlijk best logisch: nee. Want als ze in zee zwemmen, is het water ook niet verwarmd. Zeehonden zijn bestand tegen hele lage temperaturen door een dikke laag vet onder hun vacht. Deze laag beschermd hen tegen kou en zorgt ervoor dat ze ook als het erg vriest hun lichaam goed op temperatuur houden.

Deze vetlaag bouwen zeehonden op door goed te eten, het is een vetreserve. Een heel jonge pup of een verzwakt dier heeft geen tot weinig reserves. Dan gebruiken we wel vloerverwarming die in de intensive care units aanwezig is. Er zijn ook een aantal fase 2 buitenbaden waar warmtelampen hangen voor de zeehonden om onder kunnen gaan liggen. In beide gevallen gebruiken we deze verwarming alleen als dieren erg kwetsbaar zijn en het belangrijk is dat ze weer reserves opbouwen zonder energie te verbruiken om warm te blijven.

witte pup De mooie witte vacht van de grijze zeehondenpups wordt ook wel lanugo genoemd. Het is een babyvacht, bedoeld om het lichaam warm te houden in de periode dat de pup nog een dikke speklaag moet ontwikkelen die hem als volwassen zeehond warm zal houden. Tot die tijd beschermt de lanugo de pup tegen de kou op het land. Het is dus eigenlijk gewoon een enorm dikke winterjas.

Grijze zeehonden komen voor op het noordelijk halfrond, ook in gebieden veel kouder dan Nederland en daar heeft die witte kleur van de lanugo nog een belangrijke functie: het camoufleert de pup in de sneeuw. Zo kunnen ze veilig de eerste weken van hun leven op het land blijven liggen zonder opgemerkt te worden door roofdieren..

drinkenzeehondenZeehonden drinken eigenlijk nooit. Hun nieren kunnen zout water wel aan maar ze halen het vocht dat ze nodig hebben uit hun voedsel. Vissen en schaaldieren bestaan voor een groot deel uit water en dat geeft een zeehond voldoende vocht. Vocht wat ze teveel binnenkrijgen kunnen ze opslaan in hun vetlaag als reserve of ze plassen het uit.

Als een zeehond verzwakt wordt aangetroffen op het strand omdat het dier al een tijdje niets meer gegeten heeft kan het ook uitgedroogd zijn. Dat is gevaarlijk. De zeehond krijgt dan van ons zo snel mogelijk ORS toegediend. ORS staat voor Oral Rehyration Salts, het is een poeder dat oplost in water en via een slangetje in de keel wordt toegediend. Hierdoor kan de vochtbalans zich snel weer. ORS wordt vaak direct al gegeven op de plaats waar de zeehond gevonden wordt zodat het dier zich iets beter voelt voordat het vervoerd wordt naar Pieterburen.