Microplastic

Plastic afval blijft niet altijd hetzelfde. Een plastic tas die in zee ronddrijft zal worden afgebroken in kleinere stukjes. Door contact met UV licht van de zon en het weer zal er niets overblijven van deze tas, maar valt het uiteen in een ontelbaar aantal microplastics [1]. We noemen iets macroplastic als je het met het blote oog kan zien, zoals de plastic tas. De plastic tas blijft afbreken en afbreken totdat het zo klein is dat de plastic deeltjes niet meer zichtbaar zijn met het blote oog. Plastic dat minder dan 5 mm groot is heet microplastic.

Laatst geupdate op 16-01-2023
  • Microplastic
  • Ernstige gevolgen van plastic afval
  • Plastic afval

Microplastics in drinkwater

Het is een groot probleem als je zulk ongelooflijk klein plastic niet kan zien. Mensen en dieren kunnen zo plastic opeten of doorslikken zonder dat ze het door hebben. Helaas zijn er nog geen waterzuiveringsinstallaties die de microplastics uit het water kunnen filteren.

Uit onderzoek naar drinkwater in Europese steden blijkt dat er microplastic in ons drinkwater zit: 72.2% van de 18 geteste drinkwater locaties bevatte plastic vezels [2]. Dat betekende dat het drinkwater uit 4,5 vezel per 500 ml water bestond. De conclusie is dat wij mogelijk water drinken met plastic deeltjes zonder dat we het doorhebben.

Microplastics in huishoudartikelen

Ook via onze huishoudens komt veel microplastic in ons water terecht. Verzorgingsproducten zoals shampoo, zonnebrand, tandpasta of douchegel kunnen microbeads bevatten.

Wist je dat…

Je met het wassen van synthetische kleding ook voor microplastics in het water zorgt? Ongeveer 63% van onze kleding bestaat uit een mix van natuurlijke en synthetische vezels [12]. Bij een wasbeurt van 5 kilo komen tussen de 600.000 en 17.000.000 van deze plastic microvezels vrij [13]. 

Microbeads zijn kleine plastic korreltjes die als een scrub werken (zie afbeelding 4). Bij gebruik spoelen deze plastic bolletjes via de douche of wasbak weg in het rioolsysteem.

Microbeads

Afbeelding 4. Je ziet microbeads, de blauwe plastic bolletjes, die in een scrub zitten. Bron foto: MPCA Photos – microbeads-plastic-particles © https://www.flickr.com/photos/mpcaphotos/22208966814

Van microplastic naar nanoplastic

Microplastic kan door verwering verder afbreken tot nanoplastic. Nanoplastic is kleiner dan 100 nanometer. Het is zo klein dat de kans bestaat dat dit plastic je lichaamscellen binnendringt en in verschillende organen terecht kan komen (5).

Misschien kan het hele kleine nadelig zijn voor je gezondheid. Microplastics en nanoplastics kunnen chemicaliën en ziekteverwekkers bij zich dragen. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om te weten wat dat voor gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.

Bronnen

  1. Wageningen World (2016).Ons plastic is zoek. 13. https://issuu.com/wageningenur/docs/wageningen_world_2016_02__nl_web/10
  2. Synthetic polymer contamination in global drinking water– Kosuth, Wattenberg, Mason, Tyree, Morrison. (2017). https://orbmedia.org/stories/Invisibles_final_report
  3. Synthetic fibers – Disasterous for humans and oceansPlastic Soup Foundation
  4. De Falco, F.; Gullo, M.P.; Gentile, G.; Di Pace, E.; Cocca, M.; Gelabert, L.; Brouta-Agnésa, M.; Rovira, A.; Escudero, R.; Villalba, R.; et al. (2018).Evaluation of microplastic release caused by textile washing processes of synthetic fabrics.  Pollut., 236, 916–925.https://doi.org/10.1016/j.envpol.2017.10.057
  5. Nanoplastics gevaarlijkerdan microplastics (2014) Ingrid Zeegers. Magazine over de zee, link >>

Meld een zeehond. Een zeehond in nood gezien? Bel 0595 526 526 (24 uur per dag bereikbaar). Lees meer.