In de kerstvakantie van 23 december 2017 tot en met 7 januari 2018 organiseert Zeehondencentrum Pieterburen dagelijks allerlei leuke en leerzame activiteiten! Er zijn rondleidingen achter de schermen voor jong en oud of schuif gezellig aan bij de wintervertellingen over Grijze zeehonden die in deze tijd van het jaar hun pups krijgen. Dat betekent ook vaak drukke dagen in het Zeehondencentrum, want daar staat dag en nacht een team klaar om pups in nood te helpen. En de bezoekers, die kunnen dat natuurlijk allemaal van dichtbij zien!

kerstimage1

Openingstijden kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie is het Zeehondencentrum elke dag geopend tussen 10:00-17:00 uur m.u.v. nieuwjaarsdag. Op 1 januari is het centrum geopend tussen 12:00-17:00 uur. Dus ook op eerste en tweede kerstdag kun je de zeehonden bezoeken!

 

Activiteiten kerstvakantie

Wintervertelling
Schuif gezellig aan bij een bijzondere vertelling. Met behulp van unieke filmbeelden wordt een boeiend verhaal verteld over Grijze zeehonden en witte pups. Dit verhaal is geschikt voor alle leeftijden en net zo leuk voor volwassenen als voor kinderen.

Rondleiding achter de schermen
Neem een kijkje op plekken die normaal gesloten zijn voor publiek. Je komt dichterbij de zeehonden en ziet wat er allemaal bij het opvangen van zeehonden komt kijken. Zo gaat de rondleiding langs de viskeuken, operatiekamer en de intakeruimte.

Kinderrondleiding
Omdat de normale rondleiding minder geschikt is voor de allerkleinste bezoekers hebben we speciaal voor hen een aangepaste rondleiding. Deze rondleiding is afgestemt voor kinderen tot en met 8 jaar. We nemen de kinderen mee achter de schermen tijdens een speciale kinderrondleiding. De kinderen krijgen een mondkapje en handschoenen en kruipen zo in de huid van een zeehondenverzorger, die als taak heeft een aangespoelde (knuffel)zeehond te onderzoeken in de intake-ruimte. De zeehond wordt gewogen, gemeten en er wordt een behandelplan opgesteld, waarna het dier naar de intensive care wordt overgebracht om aan te sterken.

Er kan natuurlijk een volwassen begeleider mee maar voor deze rondleiding geldt: kinderen gaan voor!

Parasietenshow 
Met de kinderen gaan we kijken naar hele kleine diertjes die in de zeehond leven: de parasieten. Wat is eigenlijk een parasiet, en waarom leeft deze in de zeehond? Via een echte microscoop kunnen we de parasieten van dichtbij bekijken. Welke parasieten kunnen we ontdekken? Waarom is het voor de onderzoeker zo belangrijk dat we meer leren over deze beestjes?

kerstimage1

Kerstvakantie dagprogramma

10.30 uur: algemene rondleiding (online te reserveren, klik hier >>)
11.00 uur: wintervertelling
11.30 uur: algemene rondleiding (vooraf reserveren niet mogelijk)
12.00 uur: kinderrondleiding (vooraf reserveren niet mogelijk)
13.30 uur: parasietenshow
13.30 uur: algemene rondleiding (vooraf reserveren niet mogelijk)
14.30 uur: kinderrondleiding (online te reserveren, klik hier >>)
15.00 uur: wintervertelling
15.30 uur: algemene rondleiding (online te reserveren, klik hier >>)

kerstimage1

Extra activiteiten

23, 27 en 28 december, zeehonden welterusten zeggen
Kom de zeehonden welterusten wensen op de donkerste dagen van het jaar! Op 23, 27 en 28 december blijft het Zeehondencentrum iets langer open voor bezoekers. De deuren sluiten, de avond valt, het licht dooft en de warme chocolademelk wordt ingeschonken. Op de sfeerverlichting na is het donker in het Zeehondencentrum. Om 16.30 uur is er een bijzondere wintervertelling in de sprookjesachtig aangeklede filmzaal. Volg daarna de lampjes naar de bassins, waar je de zeehonden een goede nachtrust toe kunt fluisteren en tevreden kunt zien wegdromen na een winterse dag.

27 en 28 december, winterse Waddenexcursies
Vlak na kerst varen we uit om zeehonden te gaan spotten. Aan boord van de Happy Seal zit je warm en droog en kun je je mee laten nemen op een heel bijzondere ontdekkingsreis. Tickets zijn online te reserveren >>

27 december, 2 en 3 januari Pasteltekenen
Kijk je graag naar zeehonden en ben je creatief? Dan is dit iets leuks voor jouw kinderfeestje! Met soft pastel maak je onder de deskundige begeleiding van een echte kunstenares een mooi schilderij van een zeehond. Voor alle leeftijden, 5 euro per persoon.

4 januari Zee, schepen, touw en knopen
Hoeveel knopen zijn er eigenlijk? Waar wordt touw van gemaakt? Maken alleen mensen knopen of ook dieren? Waarvoor dienen al die knopen? Wie maakt knopen en met welk doel? Kom naar de knoopworkshop en je krijgt het antwoord op al deze vragen. Leer zelf een aantal knopen leggen en maak je eigen sailors whisk (handveger), armband of allemanseindje! Voor alle leeftijden, deelname is gratis.

Kom en ontdek het zelf in de kerstvakantie! Koop nu hier online je tickets.

kerstimage1