Zeehonden zijn zeezoogdieren. Ze leven in het water en op het land. De zeehond is het grootste roofdier van Nederland en zijn familie bestaat uit 19 verschillende soorten. Maar die soorten leven niet allemaal in Nederland. Alles wat je nog niet wist en graag wilt weten over het lichaam en de gezondheid van zeehonden, de familie van de zeehonden, de geschiedenis en zeehonden in Nederland kun je hier vinden.

Ga je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over zeehonden en/of zeehondenopvang? Kijk dan ook eens bij de spreekbeurtpakketten >>

Zeehonden weetjes

We krijgen veel vragen over zeehonden die over van alles kunnen gaan. Van waarom grijze pups wit zijn tot of een zeehond zout water drinkt. Al die leuke zeehonden weetjes hebben we voor je verzameld.

LEES MEER

Lichaam & gezondheid

De zeehond is een perfecte duikboot, op het land beweegt hij onhandig maar in het water is hij razendsnel. Hij jaagt met zijn snorharen en kan heel lang onder water blijven. Hij kan zelfs onder water slapen!

Lees meer

Zeehonden familie

Zeehonden behoren tot de orde Carnivora, een groep zoogdieren die andere dieren doodt en eet om te overleven. Er zijn 19 verschillende zeehondensoorten en zij behoren tot een grote familie: Phocidae.

Lees meer

Geschiedenis

Vroeger waren er bijna geen zeehonden meer in Nederland en nog eerder werd er zelfs op zeehonden gejaagd. Nederland heeft een zeer roerige en gevarieerde geschiedenis als het om zeehonden gaat.

Lees meer

Zeehonden in Nederland

Er leven in Nederland twee soorten zeehonden, de Gewone zeehond (Phoca vitulina) en de Grijze zeehond (Halichoerus grypus). Deze zeehondensoorten zijn de grootste roofdieren in Nederland.

Lees meer