Onderstaande informatie geldt bij een exclusieve of volledige adoptie.

Rehabilitatieperiode

 • De gemiddelde rehabilitatieperiode van een zeehond is acht tot tien weken.
 • U bent van harte welkom om uw adoptiezeehond tijdens deze periode te komen bezoeken. U kunt hiervoor een afspraak maken per telefoon of per mail ( 0595-526526) Wij zorgen er graag voor dat één van onze medewerkers met u meeloopt en uitleg geeft over de rehabilitatie van uw adoptiezeehond.

Vrijlaten van uw adoptiezeehond

 • Als adoptant nodigen wij u graag uit om bij het vrijlaten van uw adoptiezeehond aanwezig te zijn. We reserveren we hiervoor twee plaatsen. Mocht u met meerdere personen willen vrijlaten dan kan dit in (tijdig) overleg en tegen meerprijs geregeld worden.
 • Zeehonden worden vrijgelaten als ze voldoen als ons vrijlaatprotocol. De zeehond moet helemaal gezond zijn en goed voor zichzelf kunnen zorgen.
 • Bij het Zeehondencentrum staat het belang van de zeehond voorop. Een herstelde patiënt dient niet onnodig lang in opvang te blijven. Daarom kunnen we van te voren geen afspraken maken over de datum waarop een zeehond kan worden vrijgelaten.
 • Gemiddeld is 1 à 2 weken van te voren bekend wanneer en waar de zeehond vrijgelaten zal worden. U wordt dan gebeld of gemaild door een medewerker van het centrum om u uit te nodigen om met ons mee te gaan.
 • De geplande datum hangt, naast de gezondheid van de zeehond, nauw samen met verschillende dingen: het getij, het weer en de beschikbaarheid van schepen en medewerkers.
 • Slecht weer kan roet in het eten gooien. Bij hevige wind of slecht weer kan het vrijlaten worden afgelast. Dit is uiterlijk 1 dag voor de geplande vrijlaatdatum bekend. Natuurlijk wordt u hiervan op de hoogte gesteld.
 • Als u niet bij het vrijlaten van uw adoptie zeehond aanwezig kunt zijn, maken wij graag foto’s voor u. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
 • Indien u niet in de gelegenheid bent om bij het vrijlaten van uw zeehond te zijn, nodigen wij u uit om bij een vrijlating van andere zeehonden aanwezig te zijn.
 • Meestal worden de zeehonden vrijgelaten op een zandplaat in de buurt van Schiermonnikoog. We varen dan vanuit de haven van Lauwersoog met een boot het de Waddenzee op. Om de bootkosten te dekken nodigen wij voor deze tochten ook een aantal betalende gasten uit.
 • Bij een volledige adoptie kunt u optioneel de boot afhuren zodat u een prive vrijlating kunt organiseren en tot 30 gasten mee kunt nemen. De meerprijs hiervoor bedraagt 500 euro.
 • Honden: Wanneer er geen andere mogelijkheid is kunt u uw hond in sommige gevallen meenemen. De hond mag echter niet van boord af. Neem hiervoor even contact met ons op.

Wat gebeurt er wanneer uw adoptiezeehond tijdens opvang overlijdt?

Het Zeehondencentrum is een ziekenhuis voor zeehonden. Ondanks onze inzet, kennis en kunde, kan het gebeuren dat een zeehond het niet redt. Als adoptant wordt u vanzelfsprekend op de hoogte gebracht wanneer uw zeehond tijdens de opvang komt te overlijden.

Als adoptant heeft u vervolgens de keuze uit de volgende mogelijkheden:

 1. Wij bieden u een nieuwe zeehond ter adoptie aan. De adoptieprocedure wordt hiermee opnieuw gestart. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
 2. U wilt geen nieuwe adoptiezeehond, maar wel graag aanwezig zijn bij de vrijlating van zeehonden. Dit gaan we dan in overleg met u organiseren.

Mocht u na het lezen van deze informatie toch nog vragen hebben, neemt u dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via nummer 0595 – 526 526 of per email: info@zeehondencentrum.nl

Symbolische adoptie

Symbolische adoptie

€ 50,-

vinkjeAdoptiecertificaat met foto
vinkjeInformatie over de zeehond
vinkjeGratis entree Zeehondencentrum*
vinkjeFoto's van de vrijlating per email 
vinkjeSpaarpunt 

* geldig zolang de adoptiezeehond in opvang is

START ADOPTIE

Exclusieve adoptie

Exclusieve adoptie

€ 500,-

vinkjeDe zeehond zelf een naam geven
vinkjeAdoptiecertificaat met foto
vinkjeInformatie over de zeehond
vinkjeOp bezoek bij je adoptiezeehond
vinkjeDe zeehond zelf vrijlaten per boot 
vinkjeBoottickets voor 2 personenSTART ADOPTIE

Volledige adoptie

Volledige adoptie

€ 3.000,-

vinkjeDe zeehond zelf een naam geven
vinkjeAdoptiecertificaat met foto
vinkjeInformatie over de zeehond
vinkjeOp bezoek bij je adoptiezeehond
vinkjeDe zeehond zelf vrijlaten per boot
vinkjeBoottickets voor 25 personen
vinkjeRondleiding achter de schermen
vinkjeSocial sharing voor bedrijven
vinkjeUpdates en foto's per email

START ADOPTIE