nils beachcleanupElk jaar vervuilen duizenden tonnen afval onze Waddenzee. De impact van plastic soep op het zeeleven zoals vissen, zeehonden, vogels en alle andere levende wezens is enorm.

De meest voorkomende soorten afval zijn plastic tasjes, sigarettenpeuken, flessen en blikjes, rietjes, metalen en rubber, ballonnen, diverse soorten plastic en micro plastics. Ook verloren vistuig wordt helaas veelvuldig aangetroffen in onze Waddenzee. Vooral zwerfnetten ‘vangen’ op die manier nog steeds duizenden dieren per dag.

Elke maand organiseert Nils Gärtner Greskewitz van het Zeehondencentrum een clean up in de havenmond en de visserijhaven van Lauwersoog. De eerstvolgende datum wordt telkens op de Facebook pagina van het Zeehondencentrum aangekondigd.

 

 

Speciale opruimactie Waddenkust na containerramp

Een aantal van de ruim 280 zeecontainers die overboord geslagen zijn boven de Waddeneilanden, zijn op diverse plaatsen in Nederland aan land gekomen. Sommigen zijn open gegaan en de inhoud ervan is in de Waddenzee en op de kust terecht gekomen. De dijken zijn bezaaid met plastic en ander afval. Zeehondencentrum Pieterburen is begonnen van het opruimen van de Fries-Groningse kust en de zandplaten die voor de kust liggen in samenwerking met diverse partijen.

Updates over locaties en resulaten worden gedeeld via Facebook, Twitter en Instagram.