Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

Bezoekersinformatie

Wat kunnen we zien in het Zeehondencentrum?
Zeehondencentrum Pieterburen is een ziekenhuis voor zeehonden dat je kunt bezoeken. Na het kopen van een kaartje krijg je toegang tot het bezoekerscentrum en mag je op gepaste afstand kijken naar de zeehonden in de drie fasen van opvang. Van de warme ruimtes in de eerste fase tot de grote baden in de laatste fase. Er is een interactieve tentoonstelling in het Bezoekerscentrum voor jong en oud en tijdens weekenden en vakanties zijn er speciale activiteiten waar je aan deel kunt nemen.

Hoeveel zeehonden zijn er in het Zeehondencentrum?
Dat kan verschillen. Er worden zieke, gewonde of verweesde dieren opgevangen en nadat ze hersteld zijn worden de dieren weer vrijgelaten. Geen enkel dier verblijft permanent in opvang. Het aantal dieren dat aanwezig is in het Zeehondencentrum verschilt daarom altijd. Soms zijn er meer dan 100, maar het gebeurt ook wel eens dat er minder dan 10 dieren zijn.

Zijn alle dieren te zien voor bezoekers?
Nee, niet allemaal. De dieren die erg ziek zijn of intensieve zorg nodig hebben liggen op een intensive care afdeling waar alleen de dierenarts en de verzorgers komen. Zo krijgen ze de rust die ze nodig hebben. Wanneer ze voldoende hersteld zijn verplaatsen we ze naar de grote baden, waar ze ook te zien zijn voor publiek.

Zijn de dieren binnen of buiten?
Allebei. Je kunt vanuit het overdekte bezoekerscentrum meekijken in de eerste fase van de opvang en ook in enkele buitenbassins kijken. Andere bassins vind je op het buitenterrein.

Hoe lang duurt een bezoek aan het Zeehondencentrum?
Een bezoek aan het Zeehondencentrum duurt gemiddeld 1,5 uur. Je kunt dit uitbreiden met extra activiteiten die we via de activiteitenkalender aanbieden.

Is er een winkel?
Ja, er is een winkel in het Zeehondencentrum waar je natuurlijk allerlei zeehondenknuffels en -spulletjes kunt kopen maar ook veel producten met een verhaal en die bijdragen aan een schonere zee. Met elke aankoop steun je het werk van het Zeehondencentrum.

Is er een restaurant?
Niet in het Zeehondencentrum zelf. Maar je kunt in het Bezoekerscentrum wel koffie, thee, frisdranken en kleine snacks zoals koeken, chocolade en chips verkrijgen. Ongeveer 200 meter naast het Zeehondencentrum vind je een restaurant en café. Je toegangskaartje is de hele dag geldig, dus je kunt rustig op de dag van je bezoek het centrum in- en uitlopen.

Met wie kan ik contact opnemen over gevonden voorwerpen?
Ben je iets kwijt geraakt en wil je weten of het bij de balie is gebracht? Bel dan met het Bezoekerscentrum 0595-526 528.

Mag ik foto’s maken?
Ja, foto’s maken mag, maar alleen zonder flitser. De flitser werkt erg verstorend voor de dieren in de opvang. Wil je foto’s maken voor publicatiedoeleinden, neem dan vooraf contact met info@zeehondencentrum.nl

Mag ik eten en drinken meebrengen?
Ja, dat mag. In het Bezoekerscentrum zijn plekken waar je even rustig kunt zitten en je meegebrachte lunchpakketje kunt opeten. Ook buiten vind je zulke plekken. Het wordt wel op prijs gesteld als je niet in de tentoonstelling zelf eet of drinkt.

Is er een rookruimte?
Roken mag op de daartoe aangewezen plek bij de ingang van het Zeehondencentrum. Verder is het hele gebouw en terrein rookvrij. Dit geldt ook voor het buitenterrein bij de bassins waar zeehonden verblijven.

Zijn er kluisjes en/of een garderobe?
Er zijn geen publieke kluisjes of garderobe aanwezig.

Zijn jullie meertalig?
Alle informatie in het Bezoekerscentrum is in 3 talen: Nederlands, Duits en Engels. Rondleidingen kunnen ook in het Duits of Engels gegeven worden maar uitsluitend op afspraak. 

Is het Zeehondencentrum toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
Ja, het Zeehondencentrum is toegankelijk met een rolstoel en er is een aangepaste toiletruimte aanwezig. Toch kun je als rolstoelgebruiker hinder ondervinden bij het zien van de zeehonden in hun verblijven. De medewerkers van het Bezoekerscentrum zijn dan graag behulpzaam. Het is dan heel prettig als zij al van te voren op de hoogte zijn van je komst zodat ze daar in drukke tijden tijd voor vrij kunnen maken.

Moeten begeleiders van mindervaliden entree betalen?
Ja, zij worden beschouwd als gewone bezoekers.

Is er een verschoningsruimte voor mijn baby?
Ja, dit is een gecombineerde ruimte met het toilet voor gehandicapten.

Het Zeehondencentrum is niet op Texel?
Zeehondencentrum Pieterburen ligt in het noorden van de provincie Groningen. Op het eiland Texel bestaat een andere zeehondenopvanglocatie, genaamd Ecomare. Beide organisaties werken wel nauw samen om op die manier klaar te staan voor zeehonden in nood langs de gehele Waddenkust.

Mag mijn hond of ander huisdier mee naar binnen?
Omwille van de veiligheid van huisdieren kunnen er geen honden of andere huisdieren naar binnen. Er bestaat namelijk het risico van het overbrengen van overdraagbare ziektes. Hulphonden worden in overleg vooraf op bepaalde plaatsen toegestaan.

Moet ik reserveren voor een bezoek aan het Zeehondencentrum?
Nee, dat is niet nodig. Alleen wanneer je gebruik wilt maken van een arrangement moet je reserveren, het liefst tenminste 48 uur van te voren. Het is wel aan te raden om in vakantieperiodes en in weekenden je entreekaartje online te kopen zodat je niet lang hoeft te wachten bij de kassa.

Kan ik dichtbij het Zeehondencentrum parkeren?
Naast het Zeehondencentrum ligt een grote parkeerplaats waar ook ruimte is voor touringcars. Deze parkeerplaats ligt op ongeveer 50 meter van de ingang van het Zeehondencentrum. Voor de deur zijn ook twee parkeerplaatsen voor minder validen.

Activiteiten

Hoe kan ik deelnemen aan activiteiten?
Op de activiteitenkalender vind je een overzicht van de meeste activiteiten die er georganiseerd worden. Door op de titel te klikken kun je meer over een bepaalde activiteit lezen en eventueel reserveren. Hier zie je ook hoeveel tickets er nog beschikbaar zijn voor een bepaalde activiteit.

Moet ik reserveren voor de activiteiten?
Dat verschilt per activiteit, sommige zijn te reserveren en andere expliciet niet. Kijk daarom altijd even op de website, daar staan het aangegeven in het programma en op de activiteitenkalender.

De tickets zijn uitverkocht op de website, kan ik een ticket kopen in het Zeehondencentrum?
Helaas niet. Als de website aangeeft dat de tickets zijn uitverkocht, zijn er ook geen tickets meer beschikbaar aan de kassa.

Ik zie nog wel beschikbare tickets maar kan niet meer reserveren?
Sommige activiteiten werken met een reservering vooraf, zoals de rondleidingen achter de schermen. Wanneer er op de dag zelf nog tickets aan de kassa verkocht kunnen worden is het niet meer mogelijk om ook nog via de website tickets te kopen. Dit is omdat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn en om te voorkomen dat er dubbel geboekt wordt.

Kan ik mijn reservering annuleren?
Ja, dat kan tot 24 uur vooraf. Je kunt dan het bedrag teruggestort krijgen minus de transactiekosten. Dit geldt niet voor entreekaartjes. Op entreekaartjes is geen restitutie mogelijk.

Wanneer gaan jullie weer zeehonden vrijlaten?
Vrijlatingen kunnen wij nooit ver van te voren plannen. Als een dier hersteld is streven wij ernaar de zeehond ook zo snel mogelijk weer terug naar zee te brengen. Daarom plannen wij vrijlatingen max. 7-10 dagen vooruit. Staan er geen data op onze kalender? Dan zijn er nog geen dieren die voldoende hersteld zijn om vrijgelaten te kunnen worden.

Mag mijn hond mee bij de Waddenexcursies of het vrijlaten van zeehonden?
Uitsluitend in overleg vooraf is het mogelijk om de hond mee te nemen aan boord.

Kan ik een baby meenemen op een vaartocht?
Het kan, maar we adviseren het niet. Er zijn geen zwemvesten o.i.d. voor kinderen onder 4 jaar aan boord en voor baby’s is een vaartocht erg lang. Vanwege de aard van de tochten kan een huilende baby de dieren die de passagiers willen gaan zien verstoren en het formaat van de boot is zodanig dat er geen extra ruimte is voor een kinderwagen of buggy. Deze nemen de plaats van een passagier in en daarom wordt ook voor de allerkleinsten de normale prijs berekend.

Ticketinformatie

Waarom moet ik entree betalen?
Het Zeehondencentrum ontvangt geen subsidies en wordt niet ondersteund door de overheid. Om dit werk te kunnen doen is het Zeehondencentrum volledig afhankelijk van donaties en entreegelden. Het gebruik van entreegelden is voor daarom helaas bittere noodzaak. Donateurs hebben overigens gratis toegang, want dankzij hen is er een structureel inkomen waarmee de zeehonden kunnen worden gered en verzorgd.

Kan ik met mijn Museumkaart of ANWB-pas naar binnen?
Nee, de Museumkaart en de ANWB-pas zijn niet geldig in het Zeehondencentrum.

Wat is de beste periode om naar het Zeehondencentrum te gaan?
Het hele jaar door is er in het centrum het werk met de zeehonden, een boeiende tentoonstelling en het gedreven team te zien. Tijdens weekenden en vakanties worden er veel extra activiteiten georganiseerd. Verweesde pups (huilers) worden in december/januari en in juni opgevangen. Dat zijn de perioden waarin er in Nederland pups geboren worden en in deze maanden worden er vaak huilers opgevangen die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Gedurende het hele jaar worden er echter zeehonden opgevangen die bijvoorbeeld infecties hebben of verstrikt zijn geraakt. Het is nooit te voorspellen hoeveel dieren er in een bepaalde periode zullen zijn.

Wat is het beste tijdstip om naar het Zeehondencentrum te gaan?
Doorgaans wordt er tussen 14:00-15:00 uur gevoerd bij de bassins en in de quarantaines ook rond 11:00 uur. Deze tijden kunnen per seizoen wat afwijken. Daarnaast is het aan te raden om het programma te bekijken voor de dag van je bezoek en je bezoek af te stemmen op de activiteiten die jij graag bij wilt wonen.

Kan ik mijn ticket inleveren en geld terugkrijgen?
Nee, op gekochte entreekaartjes wordt geen restitutie gegeven. 

Hanteren jullie een groepskorting?
Ja, om hiervoor in aanmerking te komen kun je vooraf reserveren en aangeven dat je gebruik wilt maken van de groepskorting. Je kunt hiervoor bellen met 0595-526 528 of een email sturen aan reserveringen@zeehondencentrum.nl

Ik heb geen tickets ontvangen, hoe kan dat?
Controleer of de e-mail met tickets niet in je ongewenste berichten terecht is gekomen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via reserveringen@zeehondencentrum.nl Dan kan nagekeken worden of er iets mis is gegaan met je reservering.

Ik wil met een kinderpartijtje komen, wat zijn de mogelijkheden?
Voor kinderpartijtjes hebben we een speciaal arrangement samengesteld. Alle informatie vind je op de Arrangementenpagina onder Kinderfeestje. Het is niet mogelijk om zonder reservering een bezoek aan ons te brengen met een kinderpartijtje.

Over de dieren

Mag je de dieren aanraken?
Nee. Alle dieren in de opvang zijn wilde dieren die weer terug naar hun natuurlijke leefomgeving gebracht worden als ze hersteld zijn. Er wordt geprobeerd het contact met mensen te minimaliseren. Daarnaast is de zeehond het grootste roofdier van Nederland, ze zien er dus misschien lief uit, maar zullen van zich af bijten.

Kan ik een dagje komen meehelpen?
Iedereen die met de zeehonden werkt is 18 jaar of ouder en heeft eerst de interne opleiding van het Zeehondencentrum gevolgd. Zonder die training kun je niet een dagje vrijwilligerswerk in het Zeehondencentrum doen. Er is wel een speciaal arrangement waarbij je een dag mee mag lopen met een zeehondenverzorger, maar dit is niet gratis. Meer informatie is te vinden op de Arrangementen pagina.

Hoe worden de dieren verzorgd?
Voor iedere zeehond die bij wordt opgevangen geldt dat ze een individueel behandelplan krijgen. Dit betekent dat iedere zeehond de zorg krijgt die nodig is om het dier zo snel mogelijk gezond en wel weer vrij te laten. Meestal bestaat dit in fase 1 uit aansterken, in fase 2 uit (opnieuw) vis leren eten en in fase 3 op gewicht komen. De dierenartsen in Pieterburen houden ieder dier goed in de gaten.

Waarom staan er geen waterbakjes in de verblijven?
Zeehonden drinken niet uit een bakje. Zij ontrekken vocht aan hun voedsel. Eigenlijk drinkt een zeehond dus niet.

Mag ik helpen voeren?
Het voeren van zeehonden wordt alleen gedaan door hiervoor opgeleide verzorgers. Het voeren van zeehonden is namelijk niet zonder gevaar want ze kunnen hard bijten. Een zeehondenbeet moet altijd door een arts behandeld worden omdat zeehonden allerlei bacteriën bij zich dragen en vooral in hun bek. Word je gebeten, dan heb je een speciaal antibiotica nodig. Een tetanusprik  werkt niet.

Hoe zit het met dierenwelzijn?
Dierenwelzijn staat bij in het Zeehondencentrum boven aan. Dat betekent de keuzes om dieren op te vangen, hoe te verzorgen, wel of niet voor het publiek te zien en vrij te laten altijd worden afgewogen tegen het welzijn van een zeehond als het wilde dier dat het is.

Wat eten de dieren?
Dieren die nog moeten aansterken krijgen voornamelijk vispap. Die is bijna net zo vet als de moedermelk van een zeehond. Wanneer dieren al wat meer hersteld zijn, dan krijgen ze voornamelijk haring gevoerd.

Waar moet ik op letten als ik zeehonden wil zien?
De dieren kunnen er niet goed tegen als er op de ruiten wordt getikt of wanneer je roept. Dit kan stress veroorzaken en het herstel van de dieren hinderen. Foto’s maken kan natuurlijk, maar wel zonder flits want anders schrikken de dieren!

Zijn er 's nachts ook mensen in het Zeehondencentrum?
Ja. De verzorgers doen altijd nog een avond en nachtronde bij de dieren en op het terrein van het Zeehondencentrum wonen zo'n 20-30 studenten en vrijwilligers in de campus. Er zijn dus altijd mensen aanwezig.

Kunnen we zeehonden in het wild zien?
Dat kan. Maar niet in Pieterburen. Pieterburen ligt namelijk niet direct aan het water maar zo'n 2 kilometer van de dijk en daarachter bevinden zich nog enkele kilometers kwelder voordat je het water bereikt. Vanuit de haven in Lauwersoog varen we regelmatig uit om zeehonden in het wild te spotten, je kunt hiervoor kaartjes reserveren. Daarnaast is er ook een zeehondenkijkwand in de periode dat de Gewone zeehonden hun pups krijgen. Deze kijkwand vind je aan de rand van de Dollard, een gebied tussen de provincie Groningen en Duitsland.