Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

corona maatregelen

Vanaf wanneer is het Zeehondencentrum weer open?
Vanaf 19 augustus gaan onze deuren weer open voor bezoekers. Wel zijn we gebonden aan beperkte aantallen bezoekers op een dag. Wil je langskomen? Reserveer jouw bezoek vooraf online. Ticketverkoop aan de kassa is niet mogelijk.

Is vooraf reserveren verplicht?
Ja, het reserveren van een datum en aankomsttijd is verplicht. Zonder reservering vooraf is een bezoek aan het Zeehondencentrum niet mogelijk. Aan de kassa worden geen tickets verkocht.

Waarom kan ik de dag dat ik wil langskomen niet aanklikken in de kalender?
Indien een datum grijs gekleurd is in de kalender, dan zijn alle tickets uitverkocht en zijn er voor die dag geen tickets meer beschikbaar. De eerstvolgende blauwgekleurde datum is de dag dat je weer langs kunt komen.

Waarom is de datum grijs in de kalender?
Indien een datum grijs gekleurd is in de kalender, dan zijn alle tickets uitverkocht en zijn er voor die dag geen tickets meer beschikbaar. De eerstvolgende blauwgekleurde datum is de dag dat je weer langs kunt komen.

Wat betekenen de coronamaatregelen voor een bezoek aan het Zeehondencentrum?
Wil je op bezoek komen, dan is dit alleen mogelijk met een online reservering voor de dag en aankomsttijd van je bezoek. Middels oranje pijlen in het Zeehondencentrum dient er een aangepaste looproute te volgen, houd te allen tijde de 1,5 meter afstand aan. Er zijn daarnaast verschillende hygiënepunten aanwezig. Werknemers van Zeehondencentrum Pieterburen dragen uit voorzorg een mondkapje. Aan bezoekers wordt sterk geadviseerd om een mondkapje te dragen.

Zijn er huisregels voor een bezoek aan het Zeehondencentrum?
Om het voor iedereen zo fijn en veilig mogelijk te houden hanteren wij aangepaste huisregels. Lees deze goed door voor je bij ons op bezoek wilt komen!

Waarom dragen alle werknemers van het Zeehondencentrum een mondkapje?
De continuïteit waarborgen van de zorg voor de zeehonden maakt dat het Zeehondencentrum zich zo goed mogelijk wil beschermen tegen een besmetting. Daarom houdt het centrum in de werkwijze minimaal de RIVM richtlijnen aan en gaat in sommige gevallen, zoals het dragen van een mondkapje, nog wat verder.

Is er een verplichte looproute?
Ja, er is een verplichte looproute. Vanaf de entree van het Zeehondencentrum worden er met oranje pijlen in het centrum en pijlen op de grond de looproute aangegeven, deze oranje pijlen dien je te volgen om zodoende éénrichtingsverkeer aan te houden. Houd er rekening mee dat in sommige gevallen je even zult moeten wachten om de 1,5 meter afstand aan te houden.

Moet ik 1,5 meter afstand houden in het centrum?
Ja, bij een bezoek aan het centrum gelden alle door de RIVM gestelde richtlijnen, dus ook de 1,5 meter afstand. We vragen dan ook van iedere bezoeker zich hier zo goed als mogelijk aan te houden.

Kom je met kinderen van 0 tot en met 12 jaar?
Deze moeten altijd onder toezicht van een ouder/ verzorger / begeleider staan. Kinderen onder 12 jaar worden zonder begeleider niet toegelaten.

Ik heb tickets via een externe verkooppartner, zoals ANWB of Eurosparen, en nu?
Als je al tickets hebt gekocht of nog geldige vrijkaartjes hebt, kun je via onze website jouw bezoek reserveren. Alleen samen met de bevestiging van deze reservering is je ticket geldig. Reserveren kan hier via de knop “Ik heb al een ticket/pas”.

Ik heb tickets gekocht via het vakantiepark of hotel waar ik overnacht, en nu?
Heb je bij een externe partij jouw tickets gekocht? Via onze website kun je jouw bezoek (dag en aankomsttijd) inplannen. Reserveren kan hier via de knop “Ik heb al een ticket/pas”.

Ik ben donateur of adoptant en nu?
Je bent van harte welkom om bij ons op bezoek te komen! Wel is het verplicht om vooraf jouw bezoek te reserveren via onze website. Samen met de donateurspas en de bevestiging van de reservering is de toegang gratis voor donateurs. Reserveren kan hier via de knop “Ik heb al een ticket/pas”.

Ik heb een Wad- of Burenpas en nu?
Ook met een Wad- of Burenpas is het verplicht om vooraf jouw bezoek te reserveren via de website. Samen met de Wad- of Burenpas en de bevestiging van de reservering is de toegang tot het Zeehondencentrum gratis.

Ligt er een maximaal aantal bezoekers per dag vast?
Ja, wij kunnen maar een beperkt aantal bezoekers per dag ontvangen om te voldoen aan de geldende RIVM richtlijnen. Alleen op die manier kunnen we de veiligheid en gezondheid van bezoekers en personeel waarborgen. Reserveer daarom tijdig je tickets via de website via deze link.

Zijn er ook rondleidingen of andere extra activiteiten in het Zeehondencentrum?
Op dit moment zijn er geen extra activiteiten mogelijk buiten een regulier bezoek om. Ook bieden wij op het moment geen rondleidingen achter de schermen voor bezoekers. Er zijn ook weer boottochten te boeken, wel met minder plekken aan boord i.v.m. de RIVM richtlijnen. Tickets kunnen via de website worden gekocht.

Is de Waddenspeelplaats open?
Ja, de Waddenspeelplaats is open. Wel is het op eigen verantwoording om kinderen in de gaten te houden. Ook hier gelden de huisregels, vanaf 12 jaar dient er 1,5 meter afstand houden van elkaar worden gehouden en volg advies van onze medewerkers altijd op.

Is het paviljoen open?
Ja, het zomerpaviljoen is open. Wel is er een gelimiteerd aantal zitplaatsen beschikbaar i.v.m. de 1,5 meter maatregel. Daarom is het niet toegestaan om met tafels en stoelen te schuiven. Volg altijd het advies op van onze medewerkers. De stoelen en tafels worden tussendoor grondig gereinigd, ga pas zitten als een medewerker aangeeft dat dit weer mogelijk is. In het paviljoen zijn alleen pinbetalingen mogelijk.

Is de winkel open?
Ja, de shop van het Zeehondencentrum is geopend. Bezoek aan de winkel kan alleen in combinatie met een bezoek en ticket voor het Zeehondencentrum zelf. In de winkel is beperkte ruimte, plan je winkelbezoek dus tijdig in! Veel producten zijn ook in de online webshop verkrijgbaar. In de winkel zijn alleen pinbetalingen mogelijk.

Zijn de toiletten geopend?
Ja, de toiletten zijn geopend. Ook is het invalidentoilet toegankelijk.

Bezoekersinformatie

Wat kunnen we zien in het Zeehondencentrum?
Zeehondencentrum Pieterburen is een ziekenhuis voor zeehonden dat je kunt bezoeken. Na het kopen van een kaartje krijg je toegang tot het bezoekerscentrum en mag je op gepaste afstand kijken naar de zeehonden in de drie fasen van opvang. Van de warme ruimtes in de eerste fase tot de grote baden in de laatste fase.

Hoeveel zeehonden zijn er in het Zeehondencentrum?
Dat kan verschillen. Er worden zieke, gewonde of verweesde dieren opgevangen en nadat ze hersteld zijn worden de dieren weer vrijgelaten. Geen enkel dier verblijft permanent in opvang. Het aantal dieren dat aanwezig is in het Zeehondencentrum verschilt daarom altijd. Soms zijn er meer dan 100, maar het gebeurt ook wel eens dat er minder dan 10 dieren zijn.

Zijn alle dieren te zien voor bezoekers?
Nee, niet allemaal. De dieren die erg ziek zijn of intensieve zorg nodig hebben liggen op een intensive care afdeling waar alleen de dierenarts en de verzorgers komen. Zo krijgen ze de rust die ze nodig hebben. Wanneer ze voldoende hersteld zijn verplaatsen we ze naar de grote baden, waar ze ook te zien zijn voor publiek.

Zijn de dieren binnen of buiten?
Allebei. Je kunt vanuit het overdekte bezoekerscentrum meekijken in de eerste fase van de opvang en ook in enkele buitenbassins kijken. Andere bassins vind je op het buitenterrein.

Hoe lang duurt een bezoek aan het Zeehondencentrum?
Een bezoek aan het Zeehondencentrum duurt gemiddeld 1,5 uur. Je kunt dit uitbreiden met extra activiteiten die we via de activiteitenkalender aanbieden.

Is er een winkel?
Ja, er is een winkel in het Zeehondencentrum waar je natuurlijk allerlei zeehondenknuffels en -spulletjes kunt kopen maar ook veel producten met een verhaal en die bijdragen aan een schonere zee. Met elke aankoop steun je het werk van het Zeehondencentrum.

Is er een restaurant?
Op het buitenterrein kun je eten en drinken in het Zomerpaviljoen. Op de kaart vind je onder andere koffie, thee, fris, broodje

Met wie kan ik contact opnemen over gevonden voorwerpen?
Ben je iets kwijt geraakt en wil je weten of het bij de balie is gebracht? Bel dan met het Bezoekerscentrum 0595-526 528.

Mag ik foto’s maken?
Ja, foto’s maken mag, maar alleen zonder flitser. De flitser werkt erg verstorend voor de dieren in de opvang. Wil je foto’s maken voor publicatiedoeleinden, neem dan vooraf contact met info@zeehondencentrum.nl

Mag ik eten en drinken meebrengen?
Eigen consumpties zijn niet toegestaan. Eten en drinken kan bij het Zomerpaviljoen op het buitenterrein van het Zeehondencentrum.

Is er een rookruimte?
Roken mag op de daartoe aangewezen plek bij de ingang van het Zeehondencentrum. Verder is het hele gebouw en terrein rookvrij. Dit geldt ook voor het buitenterrein bij de bassins waar zeehonden verblijven.

Zijn er kluisjes en/of een garderobe?
Er zijn geen publieke kluisjes of garderobe aanwezig.

Zijn jullie meertalig?
Alle informatie in het Bezoekerscentrum is in 3 talen: Nederlands, Duits en Engels. Rondleidingen kunnen ook in het Duits of Engels gegeven worden maar uitsluitend op afspraak. 

Is het Zeehondencentrum toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
Ja, het Zeehondencentrum is toegankelijk met een rolstoel en er is een aangepaste toiletruimte aanwezig. Toch kun je als rolstoelgebruiker hinder ondervinden bij het zien van de zeehonden in hun verblijven. De medewerkers van het Bezoekerscentrum zijn dan graag behulpzaam. Het is dan heel prettig als zij al van te voren op de hoogte zijn van je komst zodat ze daar in drukke tijden tijd voor vrij kunnen maken.

Moeten begeleiders van mindervaliden entree betalen?
Ja, zij worden beschouwd als gewone bezoekers.

Is er een verschoningsruimte voor mijn baby?
Ja, dit is een gecombineerde ruimte met het toilet voor gehandicapten.

Het Zeehondencentrum is niet op Texel?
Zeehondencentrum Pieterburen ligt in het noorden van de provincie Groningen. Op het eiland Texel bestaat een andere zeehondenopvanglocatie, genaamd Ecomare. Beide organisaties werken wel nauw samen om op die manier klaar te staan voor zeehonden in nood langs de gehele Waddenkust.

Mag mijn hond of ander huisdier mee naar binnen?
Omwille van de veiligheid van huisdieren kunnen er geen honden of andere huisdieren naar binnen. Er bestaat namelijk het risico van het overbrengen van overdraagbare ziektes. Hulphonden worden in overleg vooraf op bepaalde plaatsen toegestaan.

Kan ik dichtbij het Zeehondencentrum parkeren?
Naast het Zeehondencentrum ligt een grote parkeerplaats waar ook ruimte is voor touringcars. Deze parkeerplaats ligt op ongeveer 50 meter van de ingang van het Zeehondencentrum. Voor de deur zijn ook twee parkeerplaatsen voor minder validen.

Activiteiten (tijdelijk geen activiteiten ivm Corona)

Hoe kan ik deelnemen aan activiteiten?
Op de activiteitenkalender vind je een overzicht van de meeste activiteiten die er georganiseerd worden. Door op de titel te klikken kun je meer over een bepaalde activiteit lezen en eventueel reserveren. Hier zie je ook hoeveel tickets er nog beschikbaar zijn voor een bepaalde activiteit.

Moet ik reserveren voor de activiteiten?
Dat verschilt per activiteit, sommige zijn te reserveren en andere expliciet niet. Kijk daarom altijd even op de website, daar staan het aangegeven in het programma en op de activiteitenkalender.

De tickets zijn uitverkocht op de website, kan ik een ticket kopen in het Zeehondencentrum?
Helaas niet. Als de website aangeeft dat de tickets zijn uitverkocht, zijn er ook geen tickets meer beschikbaar aan de kassa.

Ik zie nog wel beschikbare tickets maar kan niet meer reserveren?
Sommige activiteiten werken met een reservering vooraf, zoals de rondleidingen achter de schermen. Wanneer er op de dag zelf nog tickets aan de kassa verkocht kunnen worden is het niet meer mogelijk om ook nog via de website tickets te kopen. Dit is omdat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn en om te voorkomen dat er dubbel geboekt wordt.

Kan ik mijn reservering annuleren?
Ja, dat kan tot 24 uur vooraf. Je kunt dan het bedrag teruggestort krijgen minus de transactiekosten. Dit geldt niet voor entreekaartjes. Op entreekaartjes is geen restitutie mogelijk.

Wanneer gaan jullie weer zeehonden vrijlaten?
Vrijlatingen kunnen wij nooit ver van te voren plannen. Als een dier hersteld is streven wij ernaar de zeehond ook zo snel mogelijk weer terug naar zee te brengen. Daarom plannen wij vrijlatingen max. 7-10 dagen vooruit. Staan er geen data op onze kalender? Dan zijn er nog geen dieren die voldoende hersteld zijn om vrijgelaten te kunnen worden.

Mag mijn hond mee bij de Waddenexcursies of het vrijlaten van zeehonden?
Uitsluitend in overleg vooraf is het mogelijk om de hond mee te nemen aan boord.

Kan ik een baby meenemen op een vaartocht?
Het kan, maar we adviseren het niet. Er zijn geen zwemvesten o.i.d. voor kinderen onder 4 jaar aan boord en voor baby’s is een vaartocht erg lang. Vanwege de aard van de tochten kan een huilende baby de dieren die de passagiers willen gaan zien verstoren en het formaat van de boot is zodanig dat er geen extra ruimte is voor een kinderwagen of buggy. Deze nemen de plaats van een passagier in en daarom wordt ook voor de allerkleinsten de normale prijs berekend.

Ticketinformatie

Waarom moet ik entree betalen?
Het Zeehondencentrum ontvangt geen subsidies en wordt niet ondersteund door de overheid. Om dit werk te kunnen doen is het Zeehondencentrum volledig afhankelijk van donaties en entreegelden. Het gebruik van entreegelden is voor daarom helaas bittere noodzaak. Donateurs hebben overigens gratis toegang, want dankzij hen is er een structureel inkomen waarmee de zeehonden kunnen worden gered en verzorgd.

Kan ik met mijn Museumkaart of ANWB-pas naar binnen?
Nee, de Museumkaart en de ANWB-pas zijn niet geldig in het Zeehondencentrum.

Wat is de beste periode om naar het Zeehondencentrum te gaan?
Het hele jaar door is er in het centrum het werk met de zeehonden, een boeiende tentoonstelling en het gedreven team te zien. Tijdens weekenden en vakanties worden er veel extra activiteiten georganiseerd. Verweesde pups (huilers) worden in december/januari en in juni opgevangen. Dat zijn de perioden waarin er in Nederland pups geboren worden en in deze maanden worden er vaak huilers opgevangen die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Gedurende het hele jaar worden er echter zeehonden opgevangen die bijvoorbeeld infecties hebben of verstrikt zijn geraakt. Het is nooit te voorspellen hoeveel dieren er in een bepaalde periode zullen zijn.

Wat is het beste tijdstip om naar het Zeehondencentrum te gaan?
Doorgaans wordt er tussen 14:00-15:00 uur gevoerd bij de bassins en in de quarantaines ook rond 11:00 uur. Deze tijden kunnen per seizoen wat afwijken. Daarnaast is het aan te raden om het programma te bekijken voor de dag van je bezoek en je bezoek af te stemmen op de activiteiten die jij graag bij wilt wonen.

Kan ik mijn ticket inleveren en geld terugkrijgen?
Nee, op gekochte entreekaartjes wordt geen restitutie gegeven. 

Hanteren jullie een groepskorting?
Ja, om hiervoor in aanmerking te komen kun je vooraf reserveren en aangeven dat je gebruik wilt maken van de groepskorting. Je kunt hiervoor bellen met 0595-526 528 of een email sturen aan reserveringen@zeehondencentrum.nl

Ik heb geen tickets ontvangen, hoe kan dat?
Controleer of de e-mail met tickets niet in je ongewenste berichten terecht is gekomen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via reserveringen@zeehondencentrum.nl Dan kan nagekeken worden of er iets mis is gegaan met je reservering.

Ik wil met een kinderpartijtje komen, wat zijn de mogelijkheden?
Voor kinderpartijtjes hebben we een speciaal arrangement samengesteld. Alle informatie vind je op de Arrangementenpagina onder Kinderfeestje. Het is niet mogelijk om zonder reservering een bezoek aan ons te brengen met een kinderpartijtje.

Over de dieren

Mag je de dieren aanraken?
Nee. Alle dieren in de opvang zijn wilde dieren die weer terug naar hun natuurlijke leefomgeving gebracht worden als ze hersteld zijn. Er wordt geprobeerd het contact met mensen te minimaliseren. Daarnaast is de zeehond het grootste roofdier van Nederland, ze zien er dus misschien lief uit, maar zullen van zich af bijten.

Kan ik een dagje komen meehelpen? (tijdelijk niet mogelijk i.v.m. Corona)
Iedereen die met de zeehonden werkt is 18 jaar of ouder en heeft eerst de interne opleiding van het Zeehondencentrum gevolgd. Zonder die training kun je niet een dagje vrijwilligerswerk in het Zeehondencentrum doen. Er is wel een speciaal arrangement waarbij je een dag mee mag lopen met een zeehondenverzorger, maar dit is niet gratis. Meer informatie is te vinden op de Arrangementen pagina.

Hoe worden de dieren verzorgd?
Voor iedere zeehond die bij wordt opgevangen geldt dat ze een individueel behandelplan krijgen. Dit betekent dat iedere zeehond de zorg krijgt die nodig is om het dier zo snel mogelijk gezond en wel weer vrij te laten. Meestal bestaat dit in fase 1 uit aansterken, in fase 2 uit (opnieuw) vis leren eten en in fase 3 op gewicht komen. De dierenartsen in Pieterburen houden ieder dier goed in de gaten.

Waarom staan er geen waterbakjes in de verblijven?
Zeehonden drinken niet uit een bakje. Zij ontrekken vocht aan hun voedsel. Eigenlijk drinkt een zeehond dus niet.

Mag ik helpen voeren?
Het voeren van zeehonden wordt alleen gedaan door hiervoor opgeleide verzorgers. Het voeren van zeehonden is namelijk niet zonder gevaar want ze kunnen hard bijten. Een zeehondenbeet moet altijd door een arts behandeld worden omdat zeehonden allerlei bacteriën bij zich dragen en vooral in hun bek. Word je gebeten, dan heb je een speciaal antibiotica nodig. Een tetanusprik  werkt niet.

Hoe zit het met dierenwelzijn?
Dierenwelzijn staat bij in het Zeehondencentrum boven aan. Dat betekent de keuzes om dieren op te vangen, hoe te verzorgen, wel of niet voor het publiek te zien en vrij te laten altijd worden afgewogen tegen het welzijn van een zeehond als het wilde dier dat het is.

Wat eten de dieren?
Dieren die nog moeten aansterken krijgen voornamelijk vispap. Die is bijna net zo vet als de moedermelk van een zeehond. Wanneer dieren al wat meer hersteld zijn, dan krijgen ze voornamelijk haring gevoerd.

Waar moet ik op letten als ik zeehonden wil zien?
De dieren kunnen er niet goed tegen als er op de ruiten wordt getikt of wanneer je roept. Dit kan stress veroorzaken en het herstel van de dieren hinderen. Foto’s maken kan natuurlijk, maar wel zonder flits want anders schrikken de dieren!

Zijn er 's nachts ook mensen in het Zeehondencentrum?
Ja. De verzorgers doen altijd nog een avond en nachtronde bij de dieren en op het terrein van het Zeehondencentrum wonen zo'n 20-30 studenten en vrijwilligers in de campus. Er zijn dus altijd mensen aanwezig.

Kunnen we zeehonden in het wild zien?
Dat kan. Maar niet in Pieterburen. Pieterburen ligt namelijk niet direct aan het water maar zo'n 2 kilometer van de dijk en daarachter bevinden zich nog enkele kilometers kwelder voordat je het water bereikt. Vanuit de haven in Lauwersoog varen we regelmatig uit om zeehonden in het wild te spotten, je kunt hiervoor kaartjes reserveren. Daarnaast is er ook een zeehondenkijkwand in de periode dat de Gewone zeehonden hun pups krijgen. Deze kijkwand vind je aan de rand van de Dollard, een gebied tussen de provincie Groningen en Duitsland.