Wat moet ik doen als ik een zeehond gezien heb?
Vermoed je dat het dier hulp nodig heeft? Ook bij twijfel kun je 24 uur per dag bellen met 0595-526526. Geeft het dier rust, laat geen kinderen en honden bij het dier en houd mensen op afstand. Jaag het dier nooit het water in.

Het Zeehondencentrum is niet Ecomare op Texel?
Hoewel wij een heel fijne samenwerking hebben met Ecomare zijn wij twee onafhankelijke organisaties. Het gebeurt wel eens men ons verwart met Ecomare. Ecomare is gevestigd op het Waddeneiland Texel, het Zeehondencentrum staat in Pieterburen, in het noorden van de provincie Groningen.

Waarom moet ik entree betalen?
Het Zeehondencentrum ontvangt geen subsidies en wordt niet ondersteund door de overheid. Om ons werk te kunnen doen zijn wij volledig afhankelijk van donaties en entreegelden. Het gebruik van entreegelden is voor ons helaas bittere noodzaak. Donateurs hebben overigens gratis toegang, want dankzij hen is er een structureel inkomen waarmee we de zeehonden kunnen redden en verzorgen.

Mag mijn hond mee naar binnen?
Helaas kunnen er geen honden naar binnen. Bij de ingang hebben wij benches voor de hond waar hij/zij zolang kan wachten. Tijdens je bezoek kun je zo vaak je wilt even naar buiten lopen om bij je hond te kijken. Hulphonden worden in overleg op bepaalde plaatsen toegestaan.

Moet ik reserveren voor een bezoek aan het Zeehondencentrum?
Nee, dat is niet nodig. Alleen wanneer je gebruik wilt maken van een arrangement moet je reserveren, het liefst tenminste 48 uur van te voren. Het is wel aan te raden om in vakantieperiodes en in weekenden je entreekaartje online te kopen zodat je niet lang hoeft te wachten bij de kassa.

Wanneer gaan jullie weer zeehonden vrijlaten?
Vrijlatingen kunnen wij nooit ver van te voren plannen. Als een dier hersteld is streven wij ernaar de zeehond ook zo snel mogelijk weer terug naar zee te brengen. Daarom plannen wij vrijlatingen max. 7-10 dagen vooruit. Staan er geen data op onze kalender? Dan zijn er nog geen dieren die voldoende hersteld zijn om vrijgelaten te kunnen worden.

Mag mijn hond mee bij de Waddenexcursies of het vrijlaten van zeehonden?
Uitsluitend in overleg is het mogelijk om de hond mee te nemen aan boord.

Kan ik een baby meenemen op een vaartocht?
Het kan, maar we adviseren het niet. Er zijn geen zwemvesten o.i.d. voor kinderen onder 4 jaar aan boord en voor babies is een vaartocht erg lang. Vanwege de aard van de tochten kan een huilende baby de dieren die we willen gaan zien verstoren en het formaat van de boot is zodanig dat er geen extra ruimte is voor een kinderwagen of buggy. Deze nemen de plaats van een passagier in en daarom wordt ook voor de allerkleinsten de normale prijs berekend.