Wanneer je een zeehond onder water ziet zwemmen, dan zie je een dier dat volledig in zijn element is. En niet alleen zijn een soepel en snel onder water, maar kunnen daar ook heel lang blijven. Door speciale aanpassingen in hun lijf kunnen ze wel een half uur onder water blijven!

Net als alle zoogdieren moeten zeehonden lucht ademen om hun zuurstof binnen te krijgen. Daarom kan een zeehond niet eindeloos onder water blijven, ze moeten op een gegeven moment weer omhoog. Wel zijn ze perfect aangepast aan het leven op en onder water, met hun handen en voeten die tot flippers zijn gevormd en soepele lichamen die razendsnel achter vis aan kunnen jagen. En ook binnen in hun lijf zijn er aanpassingen ontstaan: vergrote longen, een hoge hoeveelheid rode bloedcellen en een speciale ruimte in de lever die zuurstofrijk bloed kan opslaan.

Wanneer een zeehond duikt dan ademt hij uit voordat hij onder gaat. Lucht in de longen zou het lichaam alleen maar omhoog duwen. Door de hoge hoeveelheid rode bloedcellen kan de zeehond alle zuurstof voor de duik opslaan. Wanneer hij gaat jagen verbruikt het lichaam de zuurstof, maar als de zeehond rustiger is, dan kan hij veel langer met de zuurstof doen. Zo is gebleken dat wanneer zeehonden jagen ze gemiddeld 2-3 minuten onder blijven, maar dat wanneer ze slapen ze wel een half uur onder water zijn!

Bronnen: Wilson, R.P. 2015 - Options for modulating intra-specific competition in colonial pinnipeds: the case of harbour seals (Phoca vitulina) in the Wadden Sea. Renouf, D, 1991 – Behaviour of pinnipeds