Please let us know your name.
Invalid Input
Invalid Input
Please let us know your email address.
Invalid Input
Antispam vraag: welke 5 cijfers zie je staan?<br>
Invalid Input

Woensdag, 6 juni 2018

Toen Pupart opgevangen werd, had hij nog geen tanden. Nu beginnen zijn eerste tandjest door te komen. Net zoals bij mensen hebben Gewone zeehonden bij de geboorte geen gebit, pas na een tijdje komen de tanden tevoorschijn.

Op de eerste onderstaande foto kun je zien dat Pupart geen tanden had toen hij twee weken geleden in de opvang terecht kwam, maar deze week kwamen er de eersten door.

Pupart's tanden zijn vrij klein. Ze worden naarmate hij ouder wordt steeds groter. Wist je dat je aan de tanden kunt zien hoe oud zeehonden zijn? Ieder jaar groeit er een laagje bij, zodat de tand voor elk jaar een soort ‘ring’ heeft. Net zoals bomen jaarringen hebben, hebben zeehondentanden dat dus ook!

Biologen en tevens onderzoekers van het Dollard Project, Marga en Bea, meten elke week hoe lang de tanden van de zeehondenpups zijn. Zo willen ze te weten komen hoe snel tanden van zeehonden groeien. Met een digitale schuifmaat houden ze de lengte van de rechter hoektand bij.

De hoektand van Pupart is nu 0.6 mm lang. Op de tweede foto zie je dat nog niet alle tanden van Pupart zijn doorgekomen. Het duurt nog een poosje voordat hij een volwaardig gebit heeft. Het gebit van een zeehond bestaat uit hele scherpe tanden. Dit is erg handig, want met deze tanden kunnen zeehonden goed hun prooi te pakken krijgen. Ook al lijken zeehonden heel schattig, ze zijn het grootste roofdier in Nederland. Ze kunnen gevaarlijk zijn en je hard bijten. Daarom is het heel belangrijk om nooit zomaar een zeehond aan te raken!

zeehond zonder tanden

Pupart bij binnenkomst, nog geen tandjes te zien.

zeehond krijgt tanden

afmetingen opnemen van tanden