Regelmatig schrijven vrijwilligers, medewerkers en betrokkenen iets over hun ervaringen met de zeehonden of de activiteiten van het Zeehondencentrum. Al hun blogs hebben we voor jullie verzameld en kun je hier lezen!

Zondag, 8 maart 2020

Hans: Met mijn grijper pak ik tientallen stukjes plastic op. Ik help mee met de beach cleanup bij Lauwersoog. Een aantal mensen hebben zich verzameld op het havenmond in Lauwersoog. De grijpers zijn uitgedeeld en we zijn nu bezig onze emmers te vullen met plastic afval.

Nils Greskewitz is sinds 2017 verzorger bij het Zeehondencentrum in Pieterburen. Hij komt oorspronkelijk uit Duitsland maar is druk bezig met het leren van de Nederlandse taal. Hij zag met eigen ogen wat de desastreuze gevolgen zijn al dat plastic in de zee op het zeeleven en met name de zeehonden. Dat inspireerde hem om een beach cleanup te houden. Maandelijks is hij aanwezig in Lauwersoog om het daar aangespoelde plastic te verzamelen. Hier worden vaak zeehonden vrijgelaten en die wil je niet meteen weer tussen het afval hebben.

Zaterdag, 18 januari 2020

Hans: Het is nog pikkedonker als ik bij het Zeehondencentrum aankom. Voor mij voelt het als het holst van de nacht maar de medewerkers zijn allang in touw. Er worden zeehonden gevoerd, ze krijgen medicatie, hokken moeten schoongemaakt worden en… Vis en Maple worden voorbereid voor hun vertrek. Als kersverse vrijwilliger mag ik vandaag met Emmy mee om ze los te laten op een zandplaat op het Wad. Maple en Vis zijn zogenaamde Gewone zeehonden. Naast deze soort komt in onze contreien ook de Grijze zeehond voor. Maple en Vis worden, om de beurt, eerst handig in een kist gemanoeuvreerd. Daarna worden ze gewogen. Toen ze binnen kwamen waren ze beide ruim onder de twintig kilo. De weegschaal slaat nu, per stuk, uit naar meer dan 40 kilo. En dat in de drie maanden dat ze hier geweest zijn. Ze worden naast elkaar in de auto gezet en dan gaat het richting Lauwersoog.

Doortje: "...De afgelopen acht weken zijn voorbij gevlogen. Dit zal alweer mijn laatste blog zijn. Wat zal ik in die laatste vertellen? Over het temperatuur opnemen van de zeehonden in quarantaine? Over de pick-up van een zeehond? Nee, eigenlijk wil ik schrijven over dat wat jullie misschien het minst verwachten...

Doortje: Om half zeven uur ’s ochtends gaat mijn wekker al af voor het schoonmaken en voeren van de zeehondenverblijven. Nog half slapend eet ik mijn ontbijt en geniet ik van het begin van een prachtige zonsopkomst.

Doortje: Op zaterdag 6 oktober 2018 hebben we Wotan, Amir en Seabert kunnen vrijlaten vanaf het strand van Lauwersoog, in de vroege ochtend staan we klaar om de zeehonden terug naar 'huis' te brengen.

Liselotte: Ze zijn vaak heel klein als ze worden binnengebracht, onze longwormpatiëntjes. Mager, uitgeput en onder de indruk van de reis naar het Zeehondencentrum. Maar dat duurt vaak maar even..

Elcke: Het begrip 'plastic soep' is bij de meeste wel bekend. Dit zijn grote oppervlaktes in de oceaan bedekt met plastic. Dit wordt ook wel een 'drijvende vuilnisbelt' genoemd.

Marieke: Vaak hoor ik in mijn omgeving ‘maar al dat duurzame leven is toch hartstikke duur?!’. Helaas hangt er nog steeds een vooroordeel dat minderen in plastic betekent dat je meer geld moet uitgeven. Vandaag deel ik daarom mijn tips om te minderen in je plastic als je, net als ik, leeft van een klein (studenten)budget.

Claudia: Het verminderen van je plasticverbruik; grote kans dat jij al netjes je eigen boodschappentas meeneemt of een hervulbare waterfles gebruikt. Super! Maar wist je dat er bij het bewaren van je eten ook een heleboel winst te behalen valt? Er zijn namelijk een heleboel alternatieven!

Iris: Als je denkt aan het verminderen van je plasticverbruik, is je scheerroutine misschien niet het eerste dat je te binnen schiet! Maar het gedachteloos kopen van wegwerpscheermesjes brengt wel allemaal onnodig plastic de wereld in, als je erover nadenkt.

Sara: Tandenborstels, de flacons voor de shampoo, tubes met doucheschuim. In de badkamer is vaak veel plastic aanwezig. Soms zit er zelfs plastic in de producten. Het lijkt onmogelijk om ‘plasticvrij’ in te kopen als je in de supermarkt voor het schap met douchegel en shampoos staat. Alles zit verpakt in plastic. Maar gelukkig zijn er ook plasticvrije alternatieven!

Hermien: Ik probeer minder plastic te gebruiken en dat gaat met wisselend succes. Het ene moment voel ik me een zero-waste superheld met mijn wasbare wattenschijfjes, herbruikbare waterfles en boodschappennetjes. Zo een die moeiteloos en met gladgeschoren benen door het leven raast (dankzij haar krabbertje), met een herbruikbare koffiebeker to go in de hand.

Liselotte: Het water is altijd blauwer aan de andere kant van de schutting….. zoiets moet er in het kopje van zeehond Elisabeth rond gaan. In het begin dachten we steeds dat ze probeerde te ontsnappen maar dat is niet zo. Elisabeth gluurt gewoon graag bij de buren.

Galina: Als je de hoeveelheid plastic afval wilt verminderen koop je minder producten in plastic verpakkingen, kies je vaker voor papier of neem je je eigen tas mee bij het shoppen, toch? Klopt als een bus. Wist je echter dat je ook op het gebied van verzorging een boel plastic afval kunt besparen? Niet alleen door minder producten te kopen die in plastic zijn verpakt, maar ook door te letten wat er ín je product zit.

Sanne: voor de meeste mensen een essentieel onderdeel van de dag: koffie of thee. Thuis valt de hoeveelheid plastic die daar aan te pas komt meestal nog wel mee, maar op het werk of onderweg is dat helaas anders.

Jessie: we schrijven veel over het verminderen van ons dagelijks plasticgebruik. Zo geven we tips over plasticvrije alternatieven voor in de badkamer en de keuken, maar we beseften ineens dat plastic in kleding niet genoeg aandacht kreeg. Het probleem van plastic in je kleding (en daardoor in het water, in de lucht en zelfs in je longen) is ontzettend groot!

Sofie: Via de wekelijkse boodschappen sluipen heel wat plastic verpakkingen onze omgeving binnen. Een deel van dit afval belandt ook in de zee en vormt zo een gevaar voor de dieren. Word jij er soms ook zo moedeloos van? Niet getreurd: al dat afval kan echt een heel stuk minder. Vandaag deel ik mijn tips voor afvalvrij winkelen!

Eline: Onlangs deelde ik een filmpje van de BBC op mijn Facebookpagina wat als heel verassend en schokkend werd ervaren door mijn lezers. Het ging over hoe theezakjes werden gemaakt. Ik wist zelf dat sommige piramidevormige zakjes van nylon –een soort plastic— wordt gemaakt, maar niet dat de theezakjes die als papier aanvoelen ook plastic bevatten!

Liselotte: Dat zeehonden mooie dieren zijn weten we allemaal en dat ze hard kunnen bijten weten de meesten ook wel (hoop ik)! Maar dat deze dieren heel verschillende karakters en gewoontes hebben beseft niet iedereen. Wanneer je met zeehonden werkt kom je daar al heel snel achter en dat is soms erg leuk om te zien!

Liselotte: Winter weer… Lekker schaatsen of door de sneeuw wandelen en dan een kop warme snert. Zelf houd ik erg van de winter, vooral als ik vrij ben dan. Winter in de zeehondenzorg betekent kou lijden, bevroren kranen, zout strooien, alles dubbel checken en veel geklaag.