Het zal je misschien verbazen, maar zeehondenjacht was in het verleden ook in Nederland aan de orde van de dag. De zeehondenjacht in Nederland kent een geschiedenis met verschillende fases en werd, na een opleving tijdens de naoorlogse jaren, uiteindelijk in 1963 gesloten. Net op tijd, want daardoor kon de zeer kleine zeehondenpopulatie in Nederland eindelijk een beetje herstellen.


De zeehond als bron van voedsel en brandstof

Tot aan de middeleeuwen werden zeehonden vooral gevangen voor het vlees en het vet. Het vlees werd gegeten en uit het vet werd traan gewonnen of men gebruikte het als brandstof. Dat zou niet zo blijven.

vismarkt

Visboer van Frans Snijders (1618) Deze visboer uit het begin van de zeventiende eeuw laat zijn koopwaar zien. Herken je de verschillende vissen en schaaldieren? Naast de visboer, staan er nog 4 zoogdieren op dit schilderij. Kun je ze allemaal vinden? Weet jij waarom er ook een zeehond op de foto staat?

De zeehond als rotbeest en grote viseter

Aan het einde van de zestiende eeuw begonnen de Nederlandse vissers te klagen. Er werd nog maar weinig vis gevangen vanwege de manier van vissen werden vooral veel kleine vissen gevangen. De zeehond kreeg de schuld en zou later ook vaak aangewezen worden als de visvangsten tegenvielen. Vissers vonden zeehonden maar rotbeesten, ze werden verantwoordelijk gehouden voor verminderde vangsten en bovendien zorgden ze voor beschadigingen aan netten. Daarom werd in Zeeland vanaf 1591 begonnen met het uitloven van premies voor het doden van zeehonden.

bontjasDe zeehond als bontleverancier

Het stopzetten van de premies ging met horten en stoten en eindigde uiteindelijk in 1942. Maar dit betekende nog niet het einde van de zeehondenjacht. De jacht op jonge dieren ging door vanwege de waardevolle vacht. Van de vacht werd bont gemaakt dat gebruikt werd voor jassen, laarzen, tassen enzovoorts. Doordat er vooral op jonge dieren werd gejaagd, konden er minder dieren volwassen worden en nam de zeehondenpopulatie nog verder af.

Gelukkig is de zeehondenjacht in Nederland sinds 1963 volledig gesloten. Er wordt niet meer op ze gejaagd en de jonge zeehonden mogen hun warme vacht houden. Ook werd op 1 april 1964 bescherming van een zeehondenreservaat verordend.