Elke twee weken in je mailbox.
Invalid Input

Maandag, 31 juli 2017

Bij Noordwijk werd vandaag een pup gemeld waarvan vermoed werd dat ze hulp nodig had. Ze bleek gewond te zijn maar wat het meest opviel waren haar ogen, die waren rood! Rode ogen komen alleen voor bij albino zeehonden maar haar vacht was niet wit...

Het is een vrouwtje met een bijzondere vorm van albinisme: de ogen zijn rood, maar haar vacht is - in tegenstelling tot bij ’normale albino’s - niet wit. De afgelopen jaren is deze vorm van albinisme nooit gezien in Nederlandse opvangcentra. Albinisme is een pigmentafwijking waarbij er geen pigment wordt aangemaakt en de vacht en huid vaak wit zijn en ogen rood. In de afgelopen jaren zijn al verschillende Grijze zeehonden opgevangen in het Zeehondencentrum met de tegenhanger hiervan, melanisme, waarbij het dier volledig zwart is.

Een zeehond met albinisme is gevoeliger voor licht dan andere zeehonden. Met jagen maakt het weinig uit, dat doen ze onder water. Maar boven water lopen ze risico. De zon is gevaarlijk voor hun gevoelige huid en ogen. Dat deze zeehond geen witte vacht heeft, maakt het iets gemakkelijker voor haar.

Daarnaast heeft ze een ernstige wond in haar bek, daar wordt ze nu voor behandeld. Er zal nu verder onderzoek gedaan worden hoe dit soort afwijkingen zich kunnen vormen. Intussen moet voor dit bijzondere dier nog wel een passende naam bedacht worden en er is via Facebook een oproep gedaan waarbij iedereen kan helpen een naam te verzinnen.

Zeehondenverzorger John o'Connor maakte de eerste foto's van het zeehondje:

Albino zeehondpup Sealas wordt binnengebracht in Zeehondencentrum Pieterburen

Albino zeehondenpup Sealas wordt onderzocht in de intakeruimte in Zeehondencentrum Pieterburen

Close up van albino zeehondenpup Sealas tijdens de intake in Zeehondencentrum Pieterburen