Doortje: Op zaterdag 6 oktober 2018 hebben we Wotan, Amir en Seabert kunnen vrijlaten vanaf het strand van Lauwersoog, in de vroege ochtend staan we klaar om de zeehonden terug naar 'huis' te brengen.

Doortje:  Als de lucht nog rozerood kleurt van de ochtendzon zetten we Amir, Seabert en de eenogige Wotan in hun houten kisten in de auto. Het belooft een prachtige dag te worden. Terwijl we naar het strandje bij Haven Lauwersoog rijden genieten we van de dauw op de velden door het temperatuurverschil tussen lucht en grond. Het wordt al warmer.

blog seals release06102018

Als we aankomen halen we de zeehonden in de houten kisten uit de auto, met hun blik gericht naar de zee. Seabert is veel nieuwsgieriger naar wat er achter zich gebeurt en draait zich zomaar om. Gelukkig heeft hij op tijd door dat hij wordt vrijgelaten, want dan richt hij zich weer op de zee. Toch knap om je om te draaien in zo'n transportkist.

blog seals release061020182

Ieder neemt zijn posities in, bovenop de kisten. Onze collega Enrique telt af. 3… 2… 1… Daar gaan ze! We tillen de luiken op en kijken toe hoe de zeehonden aarzelend stukje bij beetje dichter naar de zee bobberen. Amir voelt als eerst aan het koude water. Even wennen, maar dan zet hij zich af en duikt het water in. De rest volgt.

Steeds verder weg zwemmen ze. Even kopje onder en dan zien we ze weer een stukje verderop. Wotan en Amir blijven gezellig bij elkaar, maar Seabert maakt zich los van de groep en… komt terug! Vlak voor het strand springt hij op uit het water, recht omhoog, en geeft zo een laatste show. Dan komt hij weer terug op het strand. Hij wijst ons op onze plicht om voor een schone zee te zorgen door te ruiken aan een stuk rondzwervend plastic op het strand. Dat is niet de healthy sea die zorgt voor een happy seal... Als Seabert besluit weer van het strand af de zee in te gaan, ruimen we de plastic zak gauw op. De andere twee zijn al bijna uit het zicht verdwenen. De dauw op het water vervaagt de grens tussen lucht en water. In deze oneindige, betoverende wereld laten we de zeehonden weer hun gang gaan.

blog seals release061020183

 

DOORTJe

doortjeDoortje woont in Amsterdam. Met passie voor de zee doet ze vanuit haar studie Sociale Wetenschappen onderzoek naar hoe het Zeehondencentrum omgaat met de zorg voor zeehonden in Nederland. Hiervoor maakt ze veel verschillende aspecten van het werk van het Zeehondencentrum mee en daar schrijft ze de komende tijd graag over voor jullie!