Skip to main content

Ecosysteem

Als je een bepaald natuurgebied onder de loep neemt en wilt weten hoe alles daarin samenleeft, dan spreken we over een ecosysteem. De Waddenzee is hier een voorbeeld van. Wat een ecosysteem is, wat erin leeft en wat onmiskenbare elementen zijn zoals een voedselweb en balans; dat lees je op deze pagina.

Laatst geupdate op 03-07-2023
 • zeekraal is ook onderdeel van het ecosysteem van de Waddenzee

  Wat is een ecosysteem?

  Een ecosysteem is een natuurlijk systeem met alle organismen die in dat systeem leven. Dit kan zo groot zijn als een bos. Of je zoomt in op iets kleins zoals de vijver in jouw tuin. Alles binnenin hangt op een bepaalde manier met elkaar samen. 

  Wat leeft er in een ecosysteem?

  Een ecosysteem bestaat uit alle levende en niet-levende onderdelen in dat gebied. In de biologie noemen we dat de biotische en abiotische factoren. De biotische factoren zijn alle levende wezens in dat gebied en welke invloed ze op elkaar hebben. Daar horen alle organismen zoals dieren, planten, schimmels en bacteriën bij die in dat specifieke ecosysteem voorkomen.

  Naast alles dat leeft bestaat een ecosysteem dus ook uit niet-levende onderdelen. Zij hebben invloed op al die de levende wezens. Dit zijn de abiotische factoren. Hierbij kun je denken aan:

  • water
  • zonlicht
  • lucht
  • bodem
  • temperatuur

  De Waddenzee

  De Waddenzee kun je beschouwen als een ecosysteem! Met de Waddenzee wordt de zee tussen de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken en de bijbehorende Waddeneilanden bedoeld. Zo staan onder andere alle zeebewoners , de zeebodem, het zeewater en de zeelucht in relatie met elkaar.

  Eten en gegeten worden

  Alles wat leeft heeft energie nodig om in leven te blijven. Om aan energie te komen moet je eten. Dat kunnen planten, dieren of een combinatie ervan zijn. In de Waddenzee zijn honderden soorten die elkaar opeten of opgegeten worden. Je bent of de prooi of het prooidier. Om dit in beeld te brengen kun je een voedselweb maken.

  Balans

  Alles binnen zo’n voedselweb heeft direct of indirect met elkaar te maken. Als een van de soorten wegvalt dan heeft dat invloed op het hele ecosysteem. Neem bijvoorbeeld plankton. Plankton is geen voedsel voor een zeehond. Maar als het slecht gaat met het plankton, dan zal het uiteindelijk ook slecht gaan met de zeehond. Dat zit zo: de zeehond eet vissen op, de vissen eten garnalen op en de garnalen eten plankton op. De aanwezigheid van plankton heeft dus impact op de gehele voedselketen. Als het slecht gaat met plankton, kan de volledige voedselketen instorten. Het is belangrijk dat een ecosysteem in balans blijft.

  De Waddenzee heeft een complex maar ook kwetsbaar ecosysteem. Er zijn verschillende bedreigingen waar de Waddenzee mee te maken heeft. Veel van die bedreigingen komen door de mens.